Provincie Overijssel

Overijsselaar zeer sportief

11 november 2010

Overijssel is een sportieve provincie. Dit blijkt uit een onderzoek van Sportservice Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel.

Overijsselaar sport flink

77% van de volwassen Overijsselaars sport minstens 12x in het jaar. Landelijk ligt dit percentage met 65% flink lager. Als de drempel verhoogd wordt naar minimaal één keer in de week, dan sport 59% van de Overijsselse bevolking. De meest beoefende sport in Overijssel is fitness (27%). Gevolgd door hardlopen (23%), wandelen en fietsen (beide 20%). Maar liefst 52% van onze inwoners is lid van een sportvereniging. Dit is beduidend meer dan landelijk (28%). In de gemeenten Hof van Twente, Zwolle, Hellendoorn en Olst-Wijhe wordt het meest gesport.

Overijsselaar eet weinig groente

Ook de leefstijl van de Overijsselaar is onderzocht. Zo blijkt 23% te roken (landelijk: 28%) en drinkt 81% alcohol (landelijk ook 81%). De Overijsselaar eet echter minder fruit en groente dan de gemiddelde Nederlander. 12% voldoet aan de groentenorm en 29% aan de fruitnorm. Landelijk liggen deze percentages op respectievelijk 20% en 30%. Het aantal mensen met overgewicht in Overijssel ligt met 43% onder het landelijk gemiddelde (46%).

Onderzoek onder 8.500 inwoners

Dit blijkt uit een onderzoek van Sportservice Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel. In samenwerking met 20 gemeenten heeft zij een bevolkingsonderzoek uitgevoerd onder inwoners van 18 tot en met 64 jaar. Meer dan 8.500 inwoners hebben aan dit onderzoek meegedaan.

Zie voor meer uitkomsten het hele onderzoek.