Gemeente Best

Eerste Groene Handdruk uitgereikt

08-11-2010

Wereldwijd verarmt de natuur. De provincie Noord-Brabant loopt voorop in het behoud van natuurlijke rijkdom en ook u kunt daarbij helpen! Om initiatieven van inwoners, organisaties of bedrijven te stimuleren reikt de gemeente Best dit jaar twaalf `Groene Handdrukken' uit; een blijk van waardering en een steuntje in de rug voor wie bijdraagt aan het in stand houden of bevorderen van het aantal plant- en diersoorten.

Eerste Groene Handdruk uitgereikt
Op donderdag, 28 oktober, reikte wethouder Antoine Walraven de eerste Groene Handdruk ter waarde van EUR 350,- uit aan Maria en Toon van de Wiel. Zij ontvingen de handdruk voor het beheren van hun `Open Tuin Meulenwiel' (website opent in nieuw venster) aan de Broekdijk die de wethouder met veel plezier en belangstelling bezocht.

Waarom een Groene Handdruk?
Een jaar of vier geleden besloten Maria en Toon hun 3000 m2 grote tuin aan de Broekdijk 9a open te stellen voor het publiek om meer mensen te laten genieten van al het moois achter hun huis. Veel Bestenaren kennen het nog niet, maar sinds de publicatie in het Eindhovens Dagblad in juli van dit jaar is het er drukker dan voorheen. Inmiddels trekt de tuin in De Vleut tussen de 300 en 400 bezoekers per jaar. Er zijn dit jaar zelfs drie bussen geweest, aldus Maria, waarvan één helemaal uit de Haarlemmermeer. Bezoekers kunnen rekenen op een persoonlijk en gastvrij onthaal. Tijdens de rondleiding vertelt Maria enthousiast over de tuin. Er zijn niet alleen ruim 1500 verschillende soorten planten die Maria verzameld heeft te vinden, ook aan de dieren is gedacht. Er hangen bijvoorbeeld 65 vogelhuisjes, waar regelmatig nestjes in zitten. Bij een van de insectenkasten laat ze zien hoe de wespeneitjes zijn gelegd. Ook zijn er kasten waarin vlinders overwinteren en plekken die ingericht zijn voor de winterslaap van egels. In de grote vijver zitten honderden goudvissen die vanaf de vlonder te bewonderen zijn. Toon houdt zich voornamelijk bezig met het onderhoud van de tuin. De plantenresten gaan achterin de tuin op één van de composthopen. Zo wordt alles later weer hergebruikt. Veel goede voorbeelden van duurzaamheid en biodiversiteit dus!"

Duurzame Driehoek
De Groene Handdruk is een initiatief van de Duurzame Driehoek, een samenwerkingverband van de provincie, waterschappen en zestien gemeenten in de geografische driehoek tussen Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De Duurzame Driehoek zet zich in voor het bevorderen van een daadwerkelijke duurzame ontwikkeling en het vergroten van de betrokkenheid van organisaties, bedrijven en burgers.

Nomineer een Bests initiatief!
Na de uitreiking van deze handdrukken zijn nog elf handdrukken over. Kent u nog andere Bestse initiatieven die een Groene Handdruk verdienen? Nomineer deze dan vóór 1 december 2010 middels een e-mail aan biodiversiteit@gembest.nl of per post aan de gemeente Best, t.a.v. mw. H. Jacobs, Postbus 50, 5680 AB Best. Vermeld hierbij de volgende gegevens:


* Naam van de persoon of instelling die in aanmerking komt;
* Wat de persoon of instelling heeft ondernomen of in de toekomst gaat doen;

* Telefoonnummer/e-mailadres van de indiener en degene die het initiatief gaat starten/gestart heeft.|

Een jury onder voorzitterschap van wethouder Antoine Walraven selecteert uit de ingezonden nominaties de beste initiatieven.

Foto: Michiel Wasmus

Groene Specht

---