Gemeente Bergen op Zoom


Raad stelt begroting 2011 vast

Gisteravond 10 november heeft de gemeenteraad de begroting 2011 van de gemeente Bergen op Zoom vastgesteld. CDA, BSD, Groen Links en SP vroegen aantekening tegen.

De vergadering die maandagmiddag 8 november begon met de eerste termijn ging gisteravond door met de tweede termijn (meningen uitwisselen en stemmen). Er was een groot aantal amendementen en moties ingediend.

Subsidie zorgleerlingen

Ãen amendement handelde over subsidie voor leerlingen met extra onderwijsbehoefte. Dit amendement kreeg brede steun van de raad. De raad heeft dan ook besloten in te stemmen met een extra overbruggingssubsidie van â¬120.000,= (â¬60.000,= per schooljaar voor 2010/2011 en 2011/2012) voor structurele zorg voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Dit loopt in beginsel tot aan de invoering van het Passend Onderwijs . Het geld zal moeten komen uit het digitaliseren van (gemeentelijke) jaarverslagen, het afschaffen van het personeelsblad van de gemeente en het verminderen van de hoeveelheid informatie op de voorlichtingspagina. In plaats daarvan is besloten dat de website www.bergenopzoom.nl meer moet worden benut. VVD en Lijst Linssen waren tegen.

Loonkosten ambtenaren

Een amendement waarin onder meer werd voorgesteld om de loonsom in 2011 niet door te voeren, maar terug te gaan naar het niveau van 2009, is tijdens de vergadering omgezet naar een motie. Dit betekent dat de raad opdracht geeft aan het college om te bezien of uitvoering van de motie mogelijk is. BSD, CDA en D66, Groen Links en SP waren tegen. De motie is aanvaard.

In de motie is een verbinding gelegd met de takendiscussie die binnen de gemeente Bergen op Zoom gevoerd moet gaan worden. Door de veelheid aan bezuinigingen vindt de gemeente het noodzakelijk om te discussiëren over de taken die een gemeente nog wel uitvoert en wat anderen (instellingen, inwoners, gezamenlijk met andere gemeenten) beter kunnen overnemen.

800 jaar stad

Het CDA diende een amendement in om het college op te dragen voor de viering van Bergen op Zoom 800 jaar stad een scenario uit te werken, zodanig dat de kosten niet boven de â¬100.000,= uitkomen. In een concept raadsbesluit was door de raad gekozen voor een scenario met een kostenpost van maximaal â¬342.000,= . Het amendement haalde het niet.

Werkgroep arbeidsparticipatie

Het amendement van Groen Links, VVD en GBWP om een werkgroep uit de raad in te stellen die verkennend onderzoek doet naar de mogelijkheden tot versterking van de arbeidsparticipatie voor groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, werd unaniem door de raad gesteund.

Extra dividend Saver

Het CDA diende een motie in over het dividend dat de gemeente van Saver ontvangt. De motie die met 19 stemmen voor werd aangenomen draagt het college op om er zorg voor te dragen dat indien er een hoger dividend van Saver wordt ontvangen dan in de begroting is opgenomen, dit niet wordt in de algemene reserve van de gemeente wordt gestopt, maar naar de inwoners van Bergen op Zoom gaat. Ofwel via een lagere afvalstoffenheffing of door nieuw beleid te ontwikkelen op het gebied van afvalstoffen.