Rijksoverheid


Nog geen overeenstemming over EU-octrooi

Nieuwsbericht | 11-11-2010

Minister Verhagen en zijn 26 EU-collega's hebben woensdag 10 november 2011 nog geen akkoord bereikt over het talenregime voor het EU-octrooi.

Het nieuwe octrooi komt naast het nationale octrooi en het bestaande Europese octrooi. Het huidige systeem voor Europese octrooien is versnipperd, ingewikkeld, duur en leidt tot grote rechtsonzekerheid. Het EU-octrooi is van belang voor het Nederlands bedrijfsleven omdat het minder kost.

Compromisvoorstel

Verhagen noemde het woensdagavond `bijzonder spijtig' dat er geen overeenstemming is gekomen.De meeste landen steunden een compromisvoorstel van EU-voorzitter België. Spanje en Italië waren echter tegen.

Opnieuw om tafel

Op 10 december en mogelijk al eerder op 25 november 2010 gaan de landen opnieuw om de tafel. Als de lidstaten er niet uitkomen, biedt het Verdrag van Lissabon nog de mogelijkheid om een besluit te nemen via versterkte samenwerking. Dat betekent dat de regels niet voor alle lidstaten gaan gelden maar alleen voor de lidstaten die daaraan mee willen doen. De belangstelling onder de lidstaten voor deze optie is door deze vergadering toegenomen.

Nederland staat op de derde plaats in de Europese Unie op de ranglijst van octrooiaanvragers. Hoe kleiner het aantal talen waarin een EU-octrooi moet worden vertaald, hoe lager de kosten.

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie