5-7 procent van alle kinderen heeft ernstige taalproblemen

11/11/2010 15:14

Koninklijke Auris Groep

Hij merkt het natuurlijk wel als hij weer niet uitgenodigd wordt voor een feestje. Dat is in mijn ogen het gevolg van zijn beperkte manier van contact maken. Soms komt hij heel verdrietig thuis, met tranen in zijn ogen omdat hij opnieuw gepasseerd is.

Veel ouders van kinderen met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden (ESM) voelen zich alleen staan in het dagelijks reilen en zeilen van hun gezin. Herkenning van wat andere ouders vertellen over hun kinderen kan belangrijk zijn in het proces van begeleiden en opvoeden van hun kind. Erkenning van mogelijke problemen kan hen steunen.

ESM zou veel meer aandacht moeten krijgen,' zegt Rob Zwitserlood MA in de inleiding van een nieuwe boek 'Ik ben niet perfect, nou en!'. Rob is onderzoeker en werkzaam bij de Koninklijke Auris Groep. De schatting is dat 5-7 procent van alle kinderen ernstige taalproblemen heeft; dat is zeker één kind per schoolklas.

Caroline Houmes, moeder van een dochter met ESM, kwam met het idee om een boek te schrijven over haar ervaringen. De Koninklijke Auris Groep en Van Tricht uitgeverij ondersteunden dit initiatief.

Aan de hand van interviews met ouders van ESM-kinderen schreef Caroline zes portretten. Riet Grauwels zetten deze in een theoretisch kader en voegde praktische tips toe.

Caroline Houmes is als moeder van een meisje met een cluster-2 indicatie nauw bij het onderwerp betrokken. Zij is werkzaam als zelfstandig tekstschrijver van zakelijke en journalistieke teksten. Riet Grauwels is logopedist, stottertherapeut en ambulant begeleider bij Auris Dienstverlening Goes.

'Vanwege het stotteren van mijn zoon volgde ik destijds een cursus voor ouders van kinderen met stotterproblemen. Toen hier de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen werd besproken, was dat voor mij een eyeopener. Ik kon de problemen die Renée had ineens plaatsen.'

Ik ben niet perfect, nou èn! is een boek voor ouders en familie van kinderen met ESM, leerkrachten, intern begeleiders, ambulant begeleiders en opvoedondersteuners.

Ik ben niet perfect, nou èn!

Riet Grauwels en Caroline Houmes

Fotografie Peter Strating

56 bladzijden, ISBN 978 90 77822 40 1,

Te verkrijgen via www.vantricht.nl





http://www.auris.nl/Home/Nieuws/Pages/ikbennietperfect,nouen!.aspx