TenneT


Enexis en TenneT bouwen nieuw hoogspanningsstation in Klazienaveen

11-11-2010 Elektriciteitstransporteur TenneT en regionale netbeheerder Enexis beginnen in december met het bouwen van een nieuw hoogspanningsstation in Klazienaveen. Dit station is noodzakelijk voor de algemene elektriciteitsvoorziening in de regio en om de door tuinders geproduceerde duurzame elektriciteit af te voeren naar het hoogspanningsnet van TenneT. Het station moet in 2011 in gebruik worden genomen.

Enexis en TenneT zien in de toekomst een groeiende ontwikkeling van elektriciteitstransport in de regio. De bouw van het station is het resultaat van de gesprekken die gevoerd zijn met de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en de glastuinbouwsector, die zich hebben gecommitteerd om de nieuwe infrastructuur daadwerkelijk te gaan gebruiken. Het station zorgt voor een toekomstvaste energievoorziening en komt de algemene, economische en sociale ontwikkeling van de regio ten goede. De capaciteit is uitbreidbaar tot 120 megawatt. Dit komt overeen met circa 60.000 huishoudens.

Met de bouw van dit station is een investering gemoeid van ongeveer 15 miljoen euro. De eerste paal voor dit zogenaamde "hoog- en middenspanningsstation" gaat naar verwachting medio december de grond in. Het station kan dan in de tweede helft van 2011 in gebruik genomen worden. Tegelijkertijd werkt TenneT aan een volledig ondergrondse verbinding om het station aan te sluiten op het hoogspanningsnet. Hiervoor zijn eind 2009 informatieavonden gehouden. Op dit moment worden afspraken gemaakt met grondeigenaren voor de aanleg van de kabel. De kabel moet medio 2011 gereed zijn.