Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie Limburg krijgt Duurzaamheidsmeter trofee Symposium Duurzame Synergie

Landelijk is Limburg koploper en daarom ontving gedeputeerde Bert Kersten uit handen van Ronald Kohnen de eerste Provinciale Duurzaamheidsmeter trofee. De duurzaam-heidsmeter is een instrument dat inzicht biedt in de ambities en initiatieven van de Provincie op het gebied van duurzame ontwikkeling. De Provincie organiseerde vandaag op de Dag van de Duurzaamheid in het Continium te Kerkrade het provinciaal Symposium Duurzame Synergie. Op deze bijeenkomst werden stakeholders op het gebied van duurzame ontwikkeling geprikkeld blijvend te investeren op samenwerking en kennis te delen.

Provincies kunnen deelnemen aan de Duurzaamheidsmeter door de vragenlijsten in te vullen op www.duurzaamheidsmeter.nl. Op deze website zijn ook de resultaten zichtbaar. De vragenlijsten van de Provinciale Duurzaamheidsmeter zijn geënt op de bekende drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Profit. Aan de provinciale variant is een vierde component (Proces) toegevoegd, om het belang van een integrale benadering en het proces van internalisering te benadrukken.

Limburg is tot nu toe de enige provincie die op alle vier de vragenlijsten meer dan 80% van de vragen met ja kon beantwoorden. De Provincie loopt duidelijk voorop in het verankeren van duurzaamheid binnen de eigen organisatie: niet alleen is men bezig om bijvoorbeeld steeds duurzamer in te kopen, er is zelfs een regel ingesteld dat in alle Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten voorstellen een duurzaamheidsparagraaf moet worden opgenomen. Door het uitdragen van haar voorbeeldrol en het omarmen van het concept Cradle-to-Cradle wordt eveneens samen met het bedrijfsleven hard gewerkt aan duurzame innovaties en het verkleinen van de mondiale voetafdruk van de Limburgse economie.

Bert Kersten: :We zijn er uiteraard zeer trots op dat we op alle onderdelen (Proces, People, Planet en Profit) zo hoog scoren en, onder de provincies, koploper in Nederland zijn. Het geeft de bevestiging dat we op de goede weg zijn om ons steentje bij te dragen aan het inrichten van een duurzame samenleving. Het geeft ook aan, dat ons consistente beleid van het coalitie-akkoord 'Investeren en Verbinden', waarin de Verbindingslijn Duurzaamheid de rode draad vormt, geleidelijk het beoogde effect sorteert. Ook in internationaal verband. In dat kader is er dan ook integraal oog voor duurzame investeringen in mensen, de leefomgeving en de transformatie naar een innovatieve economie. In die context willen we binnen onze provincie de economische, sociale belangen en ecologische belangen voor de huidige en toekomstige generaties op een efficiënte en effectieve wijze verbinden.

De provincie Limburg sluit in haar duurzaamheidsbeleid aan op het landelijk programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO). De Provincie levert een wezenlijke bijdrage aan de totstandkoming van een duurzame samenleving. Daarom streeft de Provincie ook naar maatschappelijke samenwerking en (duurzame) synergie en is het van groot belang gebleken om de dialoog aan te gaan en slimme allianties te vormen met het provinciale middenveld (bedrijfsleven, andere overheden, natuur- en milieuorganisaties en de inwoners). Concreet voert de Provincie dit uit door bijvoorbeeld het faciliteren van diverse Overlegtafels voor Limburgse koplopers, het regionale Cradle to Cradle Network en de uitvoering van het programma LvDO.

11-11-2010 15:02