Ministerie van Defensie
Weekoverzicht Defensie-operaties

11 november 2010, 16.00 uur

Minister Hillen op Kamp Holland in gesprek met militairen van de Redeployment Task Force. Minister Hillen heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan de Nederlandse eenheden in Afghanistan en Hr. Ms. Amsterdam en Hr. Ms. Zeeleeuw in de haven van Mombasa.

In Afghanistan was de minister onder meer getuige van de ontmantelingsceremonie van het monument met de namen van de 24 Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn omgekomen. In de haven van Mombasa werd de minister uitvoerig bijgepraat over de Nederlandse deelname aan de antipiraterijmissie voor de kust van Somalië.

Somalië

Een onderzeeboot van de Walrus-klasse. Foto: ministerie van Defensie

Zeeleeuw De onderzeeboot Hr. Ms. Zeeleeuw is de afgelopen maanden ingezet in de wateren voor de kust van Somalië. In samenwerking met andere maritieme eenheden zijn de activiteiten rond piratenkampen en gekaapte schepen in kaart gebracht. Deze informatie is gebruikt voor de directe onderschepping van zogenoemde Pirate Action Groups. Daarnaast wordt de kennis gebruikt om het bestrijden van piraterij in de toekomst te vereenvoudigen. Toen de piratenanochtend ongestoord dachten te vertrekken,kwamen de mariniers in actie.

Hr. Ms. Amsterdam Het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam is vorige week voor de kust van Somalië tweemaal succesvol ingezet tegen piraten. Tijdens de eerste actie werden een Lynx boordhelikopter en een boardingteam bestaande uit mariniers van de Maritime Special Operation Forces (MARSOF) ingezet. Na het afvuren van waarschuwingsschoten veranderde de skiffs met piraten hun koers richting het strand waar zij hun vaartuigen achterlieten.

Schoten Gedurende de nacht werden de piraten geobserveerd door mariniers vanuit RHIB's (snelle motorboten). Op het moment dat de piraten de volgende dag van wal staken werden ze door radio-oproepen en waarschuwingsschoten getracht te stoppen. Toen zij geen gehoor gaven werd gericht op de bootjes geschoten. Hierop sprongen de mannen overboord en probeerden ze zwemmend de kust te bereiken. Beide skiffs werden vervolgens door mariniers in de RHIB's en de helikopter tot zinken gebracht. De piraten hebben zwemmend de kust bereikt, maar kunnen door de vernietiging van hun boten, ladders, wapens en vaten brandstof voorlopig geen acties uitvoeren.

Caraïben

Door de grote hoeveelheid neerslag is het wegennet onbegaanbaar geworden. Foto: ministerie van Defensie

Curaçao Militairen van het Commando der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied hebben vorige week op Curaçao bijstand verleend na het passeren van de tropische storm Tomas. De militairen hebben de lokale autoriteiten geholpen met opruimwerkzaamheden, het beveiligen van objecten, het handhaven van wegafzettingen en het assisteren van de lokale politie. De kustwachthelikopter heeft ondertussen een groot deel van de schade in kaart gebracht, wat gerichte hulpverlening vergemakkelijkt.

Operaties in Nederland

Lynx helikopter voor de ondergaande zon

Verdwenen bemanning Een Lynx-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando is vorige week ingezet voor een zoekactie naar de bemanning van een zeilboot op het IJsselmeer. De zeilboot was aangetroffen zonder bemanning maar met draaiende motor en gehesen zeil tussen de Flevocentrale en de Ketelbrug. Vervolgens vroeg de Kustwacht assistentie bij het zoeken naar drenkelingen. Toen het donker werd heeft een Bristow helikopter van de Kustwacht de zoekactie overgenomen. Dit toestel beschikt over een infraroodcamera. De bemanning is niet gevonden.

Verder is een reddingshelikopter ingezet ten behoeve van patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar het Medisch Centrum Leeuwarden.

EOD De EOD is de afgelopen periode meerdere malen ingezet. Tijdens een van de inzetten heeft de EOD de politie geassisteerd bij het afvoeren van een granaat die was aangetroffen bij een huiszoeking. Verder heeft de EOD een Duitse granaat tot ontploffing gebracht in IJmuiden en op verzoek van de politie, een auto op de A12, bij afrit Woerden, onderzocht op explosieven. Deze werden niet gevonden.

BIDKL Het Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft samen met de politie de lijken van 19 ongeïdentificeerde doden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen opgegraven. De lijken worden onderzocht zodat mogelijk de identiteit alsnog kan worden vastgesteld. Alle lijken zijn van drenkelingen of aangespoelde personen. De oudste is uit 1925 en de laatste werd in 1987 begraven. Na het onderzoek worden de lijken opnieuw begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.

De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles.

Frontex 14 Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zijn vorige week vertrokken naar Griekenland. Zij ondersteunen daar samen met 2 medewerkers van de Rotterdamse Zeehavenpolitie, de Griekse autoriteiten bij het bewaken van de landsgrens met Turkije. Dit gebeurt in het kader van Frontex, het Europese samenwerkingsverband van de 25 Schengenlanden ter bewaking van de buitengrenzen.

Achtergrondinformatie

* Archief weekoverzicht Defensie-operaties