Gemeente Eindhoven

Nieuw welkom in Eindhovense uitgaansgebieden

Uitgaan moet gezellig zijn én ook veilig. Om daar aandacht aan te besteden hebben de ondernemers, gemeente en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), ondersteund door Polyground, de handen ineen geslagen. Vanuit de Stichting Horecaplatform Eindhoven (het samenwerkingsverband waarin deze partijen vertegenwoordig zijn) zijn er diverse projecten ontwikkeld. Eén van de zichtbare resultaten is een nieuw bord dat de bezoekers van de Eindhovense uitgaansgebieden voortaan op een vriendelijke manier welkom heet en dat tegelijkertijd wijst op de gedragsregels. Burgemeester Van Gijzel (veiligheid) heeft het eerste welkomstbord op donderdag 11 november onthuld bij Stratumseind.

Bezoekers van de diverse horecagebieden werden tot nu toe met verbodsborden (manneke pis, het glas, etc.) gewezen op de geldende regels. De negatieve en belerende toonzetting sloot echter niet aan bij de gewenste gastvrije uitstraling. In samenwerking met een jonge Eindhovense Designer van de Design Academy (Ivo Daniels) is gekeken naar een aantrekkelijkere oplossing, waarmee de bezoekers in één beeld worden gewezen op de belangrijkste regels. Ivo Daniels heeft een gebiedsbord ontwikkeld waarop de bezoeker welkom wordt geheten in het horecagebied en dat de bezoekers wijst op het gewenste gedrag. De onderwerpen die op het bord naar voren komen, krijgen in verschillende projecten de aandacht van de deelnemende partijen.

De vormgeving van het bord is vernieuwend en gedurfd. Op het bord staan symbolen en elementen die op andere manieren terug gaan komen in het uitgaansgebied. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de nieuwe welkomstschildjes die KHN beschikbaar stelt aan de ondernemers. Hiermee geven de ondernemers aan geen alcohol te schenken aan bezoekers onder de 16 jaar en niet door te schenken aan dronken jongeren.