Rijksoverheid


EL&I actief deelnemer Dag van de Duurzaamheid

Nieuwsbericht | 11-11-2010

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt binnenkort bekend welke bedrijven met geld uit de SBIR-regeling (Small Business Innovation Research) prototypes op het gebied van biomassa en agrologistiek gaan bouwen. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, tijdens het congres 'Rij veilig, rij groen' in Rosmalen.

Het congres is een initiatief van het onafhankelijk netwerk Connekt, dat diverse partijen wil verbinden voor duurzame en veilige mobiliteit. Een van de hoofdthema's tijdens het congres is agrologistiek - ook de rode draad van de toespraak van staatssecretaris Bleker. "Onze logistieke binnenboordmotor loopt gesmeerd in een van de sterkste sectoren van onze economie, de landbouw. U dankt er uw business aan, wij danken er samen onze internationale concurrentiepositie aan."

Bleker ziet de complexiteit van de agrologistiek als lichtend voorbeeld voor de gehele logistieke sector, en noemde het project Fresh Corridor
- gecombineerd vervoer van groenten een fruit - als exemplarisch. "Zeescheepvaart, binnenvaart, spoor- en wegvervoer sluiten perfect op elkaar aan. Ze kunnen ook gelijktijdig worden ingezet. Afnemers kunnen een compleet assortiment krijgen - tropisch fruit gecombineerd met Hollandse appels en peren, bijvoorbeeld."

Platform en SBIR

Staatssecretaris Bleker verwees ook naar het experimenteren met reststoffen, wat tot andere, nieuwe vervoersbewegingen leidt. "Mede daarom heeft EL&I het Platform Agrologistiek geformeerd. Dit is het epicentrum waar we samen duurzame en efficiënte ketens aaneen smeden. En er loopt momenteel een regeling, die veel innovatieve initiatieven heeft opgeleverd: de SBIR-regeling voor combinaties van biomassa en agrologistiek. Ik maak binnenkort bekend welke bedrijven met geld van het rijk prototypes gaan bouwen."
Na afloop stapte Bleker in een elektrische auto, onderdeel van de 'Elektrische Elfstedentocht' die vanuit alle windrichtingen naar Almere reed. Bleker: "Naarmate we meer elektrisch rijden, wordt de kans op een echte Elfstedentocht ook groter."

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie