Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie partner in ontwikkeling wijk Mariaberg De Provincie Limburg is partner in de ontwikkeling van de Maastrichtse wijk Mariaberg. Daartoe werd vandaag in het stadhuis van Maastricht een convenant ondertekend met de gemeente, het buurtplatform en de betrokken woningcorporaties.

Het Provinciebestuur heeft drie jaar geleden besloten tot een allesomvattende aanpak van tien à twaalf wijken in Limburg. In deze wijken wordt niet alleen de bebouwing omgevormd (sloop/nieuwbouw) maar wordt ook naar de sociale structuur gekeken.

De volksbuurt Mariaberg in Maastricht behoort tot deze geselecteerde wijken. Het gaat om de buurten Blauwdorp, Trichterveld en Proosdijveld. Dat had te maken met het feit dat de onveiligheid in de wijk is toegenomen door onder meer drugsproblematiek en criminaliteit. Daarnaast scoorde Mariaberg matig tot slecht bij een vergelijkend wijkenonderzoek in Maastricht als het gaat om leefbaarheid. Dat rechtvaardigt volgens de Provincie een forse aanpak op fysiek, sociaal en economisch gebied.

Zo is er een onevenwichtige verdeling van de openbare ruimte, een lage waardering van de woningen en woonomgeving in Blauwdorp, een tekort aan ontmoetingsplekken, een hoge parkeerdruk en een verkeersonveilige Ruttensingel. Deze problemen worden aangepakt door onder andere de doorgaande Ruttensingel te onderbreken. Maar ook door te krappe woningen samen te voegen tot een woning, die eveneens geschikt zijn voor een creatief beroep aan huis. Daarnaast worden hier en daar woningen gesloopt in ruil voor nieuwbouw.

De gekozen co-productie heeft een breed draagvlak in de wijk doordat de bewoners van meet af aan nauw betrokken zijn bij de aanpak. In de vandaag gesloten overeenkomst wordt afgesproken dat het plan verder wordt uitgewerkt inclusief een raming van de investeringen.

11-11-2010 15:56