Rijksoverheid



1
a

11 november 2010

Verzoek lid Ouwehand

Tijdens het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 15 september jongstleden (vergaderjaar 2010#2011, 30977, nr. 36), verzocht het lid Ouwehand (PvdD) om nadere informatie over de waarschuwing van de Algemene Inlichtingen# en Veiligheidsdienst (AIVD) over voorlichtingsactiviteiten van activistische dierenrechtenorganisaties op scholen. In reactie op dit verzoek ontvangt u hierbij de brief die ik op 20 januari 2010 van het hoofd van de AIVD heb ontvangen evenals mijn reactie daarop van 16 februari 2010. De inhoud van de brief van de AIVD is ook besproken met de VO# raad (de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs) en de MBO Raad (de brancheorganisatie van de onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie).
Ik hecht er belang aan om hieraan toe te voegen, dat ik van mening ben dat het geven van evenwichtige voorlichting op onderwijsinstellingen bijdraagt aan de vorming van leerlingen en het vergroot hun bewustwording over en kennis van actuele maatschappelijke thema's.
De informatie van de AIVD ging om gevallen waarbij onder het mom van voorlichting getracht werd legale en illegale activiteiten te verweven. De keuze van het wel of niet toelaten van een organisatie voor een voorlichtingsbijeenkomst en de voorwaarden waaronder, is ter beoordeling aan de besturen van onderwijsinstellingen. Hierbij zie ik de taak van de overheid beperkt tot het aanreiken van de relevante informatie op basis waarvan de onderwijsinstellingen zelf een verantwoorde keuze kunnen maken.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt#Vliegenthart