Gemeente Bodegraven

(11-11-2010)

Jubileumfeest openbare bibliotheek Bodegraven

Op 30 oktober werd het 40-jarig jubileum van de openbare bibliotheek van Bodegraven feestelijk gevierd met dans en muziek.

Tien jaar geleden, tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van de bibliotheek, hebben een aantal mensen op een A-4 opgeschreven hoe zij dachten dat de bibliotheek er tien jaar later uit zou zien. Onder hen waren de toenmalige burgemeester Borgdorff en de oud-wethouders Borsboom en Hoekstra. De brieven zijn al die tijd in een koker bewaard. Op 30 oktober 2010 opende wethouder Vroomen na tien jaar de koker met brieven.

Ook Susan Bruijnen, mevrouw Van de Meeberg, oud-gemeentesecretaris De Jong en oud-voorzitter van het bibliotheekbestuur de heer Reeuwijk hadden tien jaar geleden een brief geschreven. Tijdens het 40-jarig jubileum lazen zij deze brieven voor. Wat opvalt, is dat de meeste mensen tien jaar geleden al dachten dat technologische ontwikkelingen steeds meer invloed zouden gaan hebben op het lezen en op hoe bibliotheken worden ingericht.

Enkele citaten uit de brieven:

Oud-wethouder Borsboom "De toegankelijkheid en beschikbaarheid van literatuur zal geweldig toenemen met behulp van de nieuwe technologieën."

Susan Bruijnen (toen 10 jaar): "Ik denk dat er veel meer gecomputerd wordt, maar er blijven vast nog wel leesboeken over om lekker mee in een hoekje te zitten."

Wilt u weten welke voorspellingen er tien jaar geleden allemaal zijn gedaan? Alle brieven hangen in de openbare bibliotheek Bodegraven.