Plan Nederland

Cholera bereikt Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince

11 november 2010

De cholera-uitbraak in Haïti heeft nu ook de hoofdstad Port-au-Prince bereikt. Bij eerdere ziektegevallen in de stad ging het steeds om mensen die gevlucht waren uit de al getroffen regio's rond Artibonite, in het Cetnraal Plateau en het westen van het land. Nu lijkt er in Port-au Prince sprake te zijn van een nieuwe besmettingshaard. De cholera-epidemie op Haiti heeft al aan 544 mensen het leven gekost; naar schatting 8.000 mensen zijn besmet.

Orkaan Tomas, die vorige week over het eiland raasde, heeft de situatie verergerd. Hoewel de kracht van de orkaan veel minder groot was dan gevreesd, zijn veel rivieren buiten hun oevers getreden door de zware regenval. En cholera verspreid zich juist via water.

Plan maakt zich ersntige zorgen over een mogelijke cholera-uitbraak in de tentenkampen in en rond Port-au Prince. Sinds de aardbeving in januari leven daar anderhalf miljoen vluchtelingen dicht opeengepakt. Dit verhoogt het risicio op een snelle verspreiding van de ziekte.

Plan treft maatregelen om zieken op te vangen en verdere uitbreiding van de epidemie een halt toe te roepen, onder meer met voorlichtingssessies over vorkomen van besmetting. In Croix-des-Bouquets is Plan verantwoordelijk voor de gezondheidsprogramma's in het Corail-opvangkamp (10.000 personen), waar in samenwerking met andere hulporganisaties quarantaine-tenten zijn opgezet en preventiecentra zijn ingericht. Ook distribueert Plan preventiekits met zeep, waterzuiveringstabletten en zakjes met rehydratatiezout. Speciale getrainde ploegen zorgen voor het ontsmetten van de latrines met chloor. Ook in het werkgebied Jacmel treft Plan preventiemaatregelen.

Cholera is een zeer besmettelijke bacteriële ziekte en heeft hevige buikloop tot gevolg. Krijgt het lichaam niet snel nieuw vocht en zout, dan kan de snelle uitdroging dodelijk zijn.
""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20