Politie Noord-Holland-Noord


Schoorl, 11-11-2010 o 17.00 uur

Politie: verbinding met wijk en maatschappij voorop

Burgemeesters akkoord met plannen politie

Schoorl, donderdag 11 november

Het Regionaal College, bestaande uit de 26 burgemeesters van de gemeenten uit de regio Noord-Holland Noord, stemde vanmorgen in met het Korpsjaarplan 2011 van de Politie Noord-Holland Noord. De politie presenteerde hiermee haar plannen voor 2011, waarbij acht themas, samen met partners, met name in de wijken worden aangepakt. Het gaat daarbij om geweld, jeugd, verkeer, fietsendiefstal, mensenhandel, hennep, woninginbraken en overvallen. Maar daarnaast is er ook ruimte voor de aanpak van specifieke plaatselijke problemen. De personele sterkte blijft gehandhaafd, binnen een sluitende begroting.

In 2011 en de daarop volgende jaren staat de politie Noord-Holland Noord voor grote uitdagingen die veranderingen met zich mee kunnen brengen: een nieuw regeerakkoord en een nieuw kabinet, bezuinigingen op de overheidsuitgaven en herziening van het politiebestel (landelijke politie). Korpschef Ans Rietstra: Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op het politiewerk en de bedrijfsvoering van ons korps. Wij gaan gewoon door met ons werk: de bestrijding van de criminaliteit en het verbeteren van het veiligheidsgevoel en de veiligheid op straat.

Veiligheidsthemas en lokale invulling

Uitgangspunt voor de politie-inzet zijn acht themas: geweld en woninginbraken (vanwege de aantasting van de persoonlijke levenssfeer), jeugd (voorkomen van een criminele carrière van jeugdigen), verkeer (terugdringen van het aantal verkeersgewonden en doden), fietsendiefstal (als meest voorkomende misdrijf), mensenhandel (schending van de fundamentele grondrechten), hennep (vanwege de verbondenheid met zware criminaliteit) en overvallen (waarbij vaak excessief geweld wordt gebruikt). Rietstra: Deze themas vormen de belangrijkste veiligheidsproblemen in onze regio. Maar daarnaast pakken we ook actuele lokale onderwerpen aan. Hierbij staan de burgers en de wijken centraal. De wijkagenten zijn daarbij belangrijk. Samen met partner, zoals gemeenten, woningstichtingen, hulpverleners e.d. pakken zij problemen aan. Burgers staan centraal omdat wij het politiewerk voor hen doen. En omdat wij burgers steeds vaker zullen vragen ons te helpen bij het oplossen van misdrijven.

Financiën en personele sterkte

Rietstra: De politie doet haar werk met gemeenschapsgeld. Burgers mogen verwachten dat we daar zorgvuldig mee omgaan. Dat betekent, wat mij betreft, een sluitende begroting. En dat is ook voor volgend jaar gelukt, zelfs zonder de personeelssterkte aan te hoeven passen. Dat betekent dat ons korps in 2011 op sterkte blijft, dat wij nog steeds nieuwe agenten opleiden en dat wij, volgens landelijke afspraken ook extra wijkagenten en forensisch assistenten aannemen. Dat wij werken in de wijk en de directe contacten met burgers en partners belangrijk vinden blijkt wel uit het feit dat wij meer wijkagenten aanstellen.

Gedurende de laatste bezuinigingsronden heeft de politie Noord-Holland Noord aangegeven niet te willen bezuinigen op het blauw op straat. Ook in 2011 wordt niet gesneden in het aantal politiemensen dat met direct politiewerk bezig is. Met ruim 85% steekt de politie Noord-Holland Noord goed af bij het landelijk gemiddelde.

Ondank de vele bezuinigingen op materieel gebied die de politie de laatste jaren heeft door moeten voeren, blijft de politie Noord-Holland Noord zoeken naar mogelijkheden om op materieel vlak verder te bezuinigen.

Unaniem

Het Regionaal College ging unaniem akkoord met het Korpsjaarplan 2011. Aan de stemming ging een discussie vooraf, waarin de burgemeesters hun zorg uitspraken voor de toekomst. Algemeen beeld is dat verdere bezuinigingen op de politie niet mogelijk zijn.

Voor de inzet van de politie en de behaalde resultaten was grote waardering bij het College.