GroenLinks


Bezuinigingen IVF-pogingen op aandringen GroenLinks voorlopig van de baan

Donderdag 11 november 2010, 18:37u - Linda Voortman

GroenLinks is blij met de positieve reactie van minister Schippers (Volksgezondheid) op de motie van GroenLinks en D66 over het aantal te vergoeden IVF-pogingen. In het regeerakkoord is afgesproken dat het aantal IVF-pogingen terug gaat van 3 naar 1. De minister gaat nu toch nu onderzoeken of de ingeplande bezuiniging ook op een andere manier te realiseren is.

In het debat over de begroting Volksgezondheid Welzijn en Sport liet GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman (woordvoerder Gezondheidszorg) weten dat de bezuiniging niet alleen principieel onjuist is, maar ook financieel onverstandig. "Minder IVF-pogingen vergoeden leidt er volgens deskundigen toe dat mensen bij de eerste poging meer embryo's teruggeplaatst willen zien of naar het buitenland uitwijken. Dat kan juist tot meerkosten in de zorg leiden. Goedkoop is dan duurkoop", aldus Voortman.

Samen met D66 stelde ze daarom voor dat de minister eerst gaat kijken naar alternatieven, voordat zij met een definitief voorstel komt. Volgens het College van Zorgverzekeringen kan het vergoeden van meer IVF-pogingen zelfs goedkoper uitvallen. De minister liet weten bereid te zijn daarnaar te kijken.