Ministerie van Defensie

Nieuwe school voor genisten open

11 november 2010, 17.23 uur

Genisten, militaire constructie- en bouwkundigen, worden sinds vandaag opgeleid op de nieuwe Pioniers- en Pontonniersschool in Vught. Het moderne complex valt onder het Opleidings- en Trainingscentrum Genie dat het onderwijs verzorgt op het gebied van onder meer weg-, en waterbouwkunde, elektrotechniek, energievoorziening en beschermingsconstructies.

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Bertholee, verrichtte de opening op de Lunettenkazerne vanuit een mobiele hijskraan. De architectuur en inrichting van het gebouw benadrukken het innovatieve karakter van de genie. De all weather hall biedt leerlingen bijvoorbeeld een overdekte buitensituatie, waarin zij op een realistische manier bezig zijn met steigerbouw- en timmerbouw. Technieken die bij de bouw van compounds in het buitenland worden toegepast.

Veelzijdige inzet

Luitenant-generaal Rob Bertholee bekijkt de nieuwe Pioniers- en Pontonniersschool. Foto: ministerie van Defensie

Steeds vaker worden genisten, die in eerste instantie ter ondersteuning van de manoeuvre-eenheden op missie gaan, voor constructie ingezet. Neem de medewerking aan de vele civiele opbouwprojecten in de provincie Uruzgan. De school speelt in op deze ontwikkeling door elke genist van de landmacht een bepaalde technische basis mee te geven. Voor andere krijgsmachteenheden wordt maatwerk aangeboden. Ook staat de actieve samenwerking met civiele partners en Regionale Opleidingscentra centraal tijdens het hele opleidingstraject.

Samenvoeging

Een genist aan het solderen. Foto: ministerie van Defensie

De Pioniers- en Pontonniersschool komt voort uit een samenvoeging van de Machinistenschool, de Pioniersschool en de Pontonnierssschool. Hiermee komen alle opleidingen op het vakgebied Constructie onder een dak.