Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


sluitende begroting 2011

---

Stadsdeel Oost bezuinigt voor sluitende begroting 2011

Persbericht

11 november 2010
Stadsdeel Oost snijdt fors in zijn uitgaven om het hoofd te bieden aan de dalende inkomsten. Het dagelijks bestuur stelt voor in 2011 4,1 tot 7,4 miljoen euro te schrappen in de begroting. Met deze bezuiniging krijgt het bestuur de jaarbegroting 2011 (in totaal 217 miljoen euro) sluitend. De stadsdeelraad besluit op 14 december 2010 welke uitgaven moeten worden verminderd.

Op 11 november 2010 heeft het dagelijks bestuur de begroting aangeboden aan de stadsdeelraad. De begroting geeft zicht op wat het stadsdeel in 2011 gaat doen om de speerpunten en ambities uit het programmaakkoord te realiseren. Vanwege de bezuinigingen gaat het niet alleen om wat het stadsdeel in 2011 gaat doen, maar ook om welke uitgaven geschrapt of verminderd moeten worden.

Solidariteit, duurzaamheid en het centraal stellen van de burgers zijn drie basisprincipes waaraan alle uitgaven getoetst worden, stelt stadsdeelwethouder financiën Jeroen van Spijk. Hij zegt dat welzijn in 2011 wordt ontzien. Het grootste deel van de bezuinigingen komt ten laste van activiteiten en projecten in de openbare ruimte. Ongeveer 4 miljoen euro wordt minder uitgegeven door het stopzetten van bouwprojecten en een sober onderhoud van wegen, straten en groen. Het dagelijks bestuur stelt de deelraad verder voor om komend jaar incidenteel 1 miljoen euro te bezuinigen op de ambtelijke organisatie en vanaf 2012 structureel. De organisatie bereidt zich hierop al voor, onder andere door vacatures niet in te vullen.

Het bestuur gaat de financieel moeilijke jaren toch met vertrouwen tegemoet, zegt wethouder Van Spijk. "De dalende inkomsten van het stadsdeel staan gelijk aan zo'n vijf procent van onze begroting, dat is veel. Maar besef wel dat we nog altijd 95 procent houden van wat we nu hebben. De dienstverlening blijft op peil en we investeren in duurzaamheid, armoedebestrijding, jeugd en veiligheid. Om de openbare orde en veiligheid te bevorderen, investeren we onder andere in extra handhaving op straat, met Handhavers Leefbaarheid. Zij worden ingezet voor de aanpak van overlast door jongeren, drugsgebruikers en alcoholverslaafden. Verder willen we samen met instellingen en bedrijven coalities vormen om armoede te bestrijden. Sociaal en maatschappelijk zwakkeren in de samenleving kunnen blijven rekenen op het stadsdeel." Van Spijk benadrukt dat zelfredzaamheid daarbij het uitgangspunt is. "Het vergrote deel van onze stadsdeelbewoners redt het op eigen kracht. Voor de mensen die een duwtje nodig hebben om verder te komen, blijft het stadsdeel een vangnet bieden."

De bezuinigingen bieden ook kansen, vindt Van Spijk. "We moeten scherpere keuzes maken en meer creativiteit en inventiviteit aan de dag leggen. We gaan de uitdaging aan om met minder geld toch voldoende diensten, voorzieningen en producten te blijven realiseren, afgestemd op de behoeften en wensen van de bewoners en ondernemers."

De bezuinigingen zijn het gevolg van de korting van de regering op het Gemeentefonds (1,2 miljard euro), waardoor stadsdeel Oost minder geld ontvangt van de gemeente Amsterdam. De bezuinigingen die in 2011 worden ingezet, lopen in de komende jaren op tot zo'n 13 miljoen euro structureel in 2014. De Stadsdeelbegroting van Oost is hier te downloaden:

* Programmabegroting stadsdeel Oost 2011

---

Zie het origineel