Rechtbank Alkmaar


Veroordelingen en vrijspraak voor Feijenoord hooligans

Alkmaar, 11 november 2010 - Deze week oordeelde de politierechter van de rechtbank Alkmaar in de zaken tegen 21 verdachten die terecht stonden voor openlijke geweldpleging op 28 augustus 2010 bij café Leve de Lol in Alkmaar. Die dag werd een grote groep relschoppers opgepakt, nadat ze bij het café op de vuist waren gegaan. Een aantal bezoekers raakte hierbij gewond, het interieur van het café werd vernield en een kermisattractie werd beschadigd.

Op 10 november is één verdachte veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld op die bewuste 28 augustus. Ten aanzien van deze verdachte is bewezen dat hij zelf geweld heeft gepleegd, namelijk slaan en gooien met een barkruk. Hij kreeg een gevangenisstraf van 1 maand voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van 2 jaar, en gedurende die proeftijd een stadion- en stadionomgevingsverbod. Daarnaast is aan hem een werkstraf van 140 uren opgelegd. Dit alles conform de eis van de officier van justitie. Er zijn vier vorderingen van benadeelde partijen (gedeeltelijk) toegewezen.

Ook op 11 november 2010 is één verdachte veroordeeld. Ten aanzien van deze verdachte is bewezen dat hij een organiserende rol heeft gespeeld bij de openlijke geweldpleging. Volgens de jurisprudentie van de Hoge Raad kan op grond daarvan worden geoordeeld dat een voldoende significante en wezenlijke bijdrage is geleverd aan het gepleegde geweld. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar, en gedurende die proeftijd een stadionverbod. Daarnaast is aan hem een werkstraf van 140 uren opgelegd. Dit alles conform de eis van de officier van justitie.

Op de zitting van 8 november 2010 zijn 5 verdachten vrijgesproken. Op 10 november volgde vrijspraak voor 6 verdachten en op 11 november zijn nog eens 8 verdachten vrijgesproken. De rechter kwam in deze gevallen tot vrijspraak omdat er geen bewijs was van het plegen van geweld door deze verdachten zelf. Verder was er ook geen bewijs van een anderszins voldoende significante en wezenlijke bijdrage aan het (door anderen) gepleegde geweld. Het enige wat vast kwam te staan was dat de verdachten de groep getalsmatig hebben versterkt. Volgens vaste jurisprudentie van de Hoge Raad is dit echter niet voldoende voor het aannemen van het plegen van geweld in vereniging. Het meelopen in een groep of daar aanwezig zijn is dus niet genoeg.

Begin oktober stonden zeven andere verdachten al voor de rechter. Vijf van hen werden toen door de rechter veroordeeld, voor twee volgde vrijspraak.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 11 november 2010