Provincie Noord-Holland

Transferium Jeugdzorg open

11 november 2010 -

Op donderdag 11 november is in Heerhugowaard het "Transferium" voor gesloten jeugdzorg geopend. Het gebouw biedt plaats aan 80 Noord-Hollandse jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen.

Met de komst van het Transferium kunnen zij nu zorg dichtbij huis krijgen. De bouw van het Transferium kostte in totaal EUR 30,6 miljoen. De provincie Noord-Holland investeerde EUR 8,4 miljoen.

Locatie ondersteunt behandeling
In het Transferium kunnen de jongeren zorg dichtbij huis krijgen. De ouders en de leefomgeving van de jongeren kunnen zo makkelijker betrokken worden bij de behandeling. Dit komt de behandeling van de jongeren ten goede. Op dit moment ontbreekt, behalve dan in Amsterdam, een gesloten jeugdzorgvoorziening in Noord-Holland. Het nieuw gebouwde pand is in samenwerking met Parlan Jeugd & opvoedhulp ontwikkeld door woningcorporatie Woonwaard met borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Veilige omgeving
Het complex zelf biedt de jongeren een veilige omgeving die past bij de behandeling van de jongeren. Het is zo ontworpen, dat jongeren zich gemakkelijk thuis moeten kunnen voelen. In het Transferium is een binnenstraat te vinden waaraan tien huizen liggen met een eigen kleur, voordeur, tuin en brievenbus. In elk huis wonen acht jongeren, ieder met een eigen kamer. Het complex omvat een school, restaurant, sportzalen en behandelruimtes. Buiten kunnen de jongeren volop sporten en ontspannen op de daarvoor aangelegde sport-, en recreatievelden.

Gezamenlijke inzet
Om elke jongere een goede behandeling te bieden, werken bij Transferium Jeugdzorg tien Noord-Hollandse organisaties samen. Het project Transferium is een samenwerkingsverband van Parlan (jeugdzorg), Triversum (kinder- en jeugdpsychiatrie) en Amstelduin (zorg voor licht verstandelijk gehandicapten), OCK- het Spalier (Jeugdzorg), Noorderhaven (zorg voor licht verstandelijk gehandicapten), De Doggershoek (justitiële jeugdinrichting), Brijder (verslavingszorg) en de Spinaker (speciaal onderwijs).

---