Gemeente Rotterdam

`ontdekt!': eerste publieksboek over de archeologie van rotterdam

08 november 2010 | Gemeentewerken | persbericht

Op donderdag 11 november presenteert Alexandra van Huffelen, Wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte van de Gemeente Rotterdam, het eerste exemplaar van het boek `Ontdekt!

Vijftig jaar archeologie in Rotterdam en omgeving'. `Ontdekt!' is geschreven door Arnold Carmiggelt en Marco van Trierum, beiden werkzaam bij het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR). Dit is het eerste publieksboek over de archeologie van Rotterdam en de regio.

Al vijftig jaar doen de archeologen van het BOOR onderzoek in Rotterdam en omgeving. In dit rijk geĂŻllustreerde boek presenteren de auteurs in vijftig kleurrijke `vensters op het verleden' de belangrijkste vondsten en vindplaatsen.

Van Neanderthalers tot Stoomgemaal
`Er is veel vraag naar de verhalen over het ontstaan van de stad en de regio. Natuurlijk gaat het dan over de dam in de Rotte; het begin van de stad Rotterdam. Maar er is nog veel meer dat we in `Ontdekt!' laten zien. Zoals de werktuigen van Neanderthalers op de Maasvlakte, een prehistorisch jachtkamp onder het Centraal Station, de sporen van de Romeinse tijd bij de Hoogstraat, een scheepswerf van de V.O.C en een stoomgemaal uit de 18e eeuw. We hebben in de afgelopen vijftig jaar veel ontdekt.
Het BOOR was in 1960 de eerste gemeentelijke archeologische dienst van Nederland, we vieren dit jaar dus een jubileum. Juist daarom willen we iedereen kennis laten maken met de rijke Rotterdamse geschiedenis' aldus Arnold Carmiggelt, hoofd van het BOOR.

Reuvensdagen
De boekpresentatie vindt op 11 november plaats in de Doelen, bij de opening van het landelijke archeologiecongres `de Reuvensdagen'. Wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte) zal het eerste exemplaar uitreiken. De gemeente Rotterdam is gaststad voor de meer dan 750 archeologen uit Nederland en Vlaanderen die gedurende twee dagen deelnemen aan het congres.

Verkrijgbaar
Het boek `Ondekt!' is verkrijgbaar bij het BOOR via de website www.rotterdam.nl/boor of telefonisch via 010 489 8500. Vanaf zaterdag 13 november is het ook te koop in de boekwinkels Selexyz, Snoek en v/h Van Gennep in Rotterdam en in de stadswinkel van Rotterdam.Info. De verkoopprijs is EUR 12,50.

Gemeentewerken Rotterdam, sinds 1855
Buien opvangen met groene daken en gevels, verkeerspleinen opnieuw inrichten en de monumentale begraafplaats Crooswijk beheren: Gemeentewerken Rotterdam doet het. En meer. Zo doen medewerkers al vijftig jaar archeologisch onderzoek. Maar werken ze als technisch geweten van de stad net zo goed aan de bouw van het nieuwe Centraal Station. Gemeentewerken zorgt ook dagelijks voor de bruggen, tunnels, wegen, (energiezuinige) verlichting en de duizenden bomen van Rotterdam. Zo krijgt de stad vorm en blijft ze in vorm, al 155 jaar.

Aanvullende informatie

Heeft u een vraag of wilt u 11 november aanwezig zijn bij de lancering van het boek `Ontdekt!' dan kunt u contact opnemen met Marjolein van den Dries van het BOOR, Gemeentewerken Rotterdam via telefoonnummer 010 489 8533 of 06 2297 8355 of via e-mail: sem.vandendries@gw.rotterdam.nl