Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Deventer, 1 september 2010

Geert Mul winnaar Kunst+Techniek-prijs 2010

Mediakunstenaar Geert Mul ontvangt de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2010 voor zijn gehele oeuvre. Op 11 november 2010 neemt Mul de prijs in ontvangst in de Bergkerk te Deventer.

De onafhankelijke jury heeft Mul met overtuiging voorgedragen. Zijn werk is voor de hedendaagse kunst van groot belang door de innovatieve wijze waarop hij met de overweldigende stroom aan informatie en beelden van deze tijd omgaat. Met zijn interactieve kunstwerken leert Mul de kijker vanuit een ander perspectief naar de enorme stroom aan informatie en beelden te kijken. De kijker is niet langer overgeleverd aan de beeldentsunami, maar ervaart die in een filmische reeks met een steeds variërend ritme.

Uitzonderlijk kunstenaar
De Nederlandse kunstenaar Geert Mul (Rotterdam, 1965) studeerde in 1990 af aan de Academie voor Beeldende kunsten in Arnhem. Vervolgens reisde hij een aantal jaren door onder andere Mexico en de VS en leefde hij een jaar in Tokyo. Bij zijn terugkomst in Nederland werkte hij met video in de underground scene van de elektronische dancemuziek (techno) in het uitgaansleven van Rotterdam en tijdens popfestivals als Lowlands. Later werd dit fenomeen bekend als VJ (video jockey). De ervaringen met beeld en geluid voor grote groepen mensen in steeds andere ruimtes vormen de basis voor het uitzonderlijke kunstenaarschap van Mul. Als VJ en mediakunstenaar geniet Mul nationale en internationale bekendheid.

Met behulp van de nieuwste hardware en zelfontworpen software ontwikkelt Geert Mul sculpturen, projecties, generatieve installaties en interactieve installaties. De achterliggende techniek van zijn kunstwerken blijft voor de kijker verborgen. Zijn kunstwerken zijn ogenschijnlijk simpel en toegankelijk. De installaties met hun snelbewegende massa aan herkenbare alledaagse beelden hebben een grote aantrekkingskracht op de kijker. De audiovisuele en ruimtelijke gewaarwordingen die het werk van Mul voortbrengen, dringen het beste door als deze lijfelijk worden ervaren.

In minder dan tien jaar tijd bouwde de Rotterdamse kunstenaar met zijn installaties een herkenbaar en boeiend oeuvre op. De diversiteit van zijn tentoonstellingsplaatsen is opvallend: het internationaal bekende museum IVAM in Valencia, een 19e eeuwse winkelgalerij in Turijn of in een reizende theatervoorstelling in Zuid-Afrika. Werken van Mul zijn met grote regelmaat in binnen- en buitenland te zien.

De volgende permanente installaties van Mul zijn publiekelijk toegankelijk:
- 'Loading Ready Run', een interactieve installatie (i.s.m. Maurer United Architects) voor de entree van gebouw Las Palmas te Rotterdam (2009);
- 'W4', een interactieve installatie op basis van het digitale fotoarchief van het Fotomuseum in het gebouw Las Palmas te Rotterdam (2007);
- 'Tijdverkijker', een interactieve installatie in de Multi Functionele Accommodatie, Malberg/ Maastricht (2009);
- 'I've been watching you', een collage van 230 meter lang met 6000 beelden uit Tilburgse beveiligingcamera's aan de Spoorlaan in Tilburg (2006);
- 'Demographics', een interactieve installatie in het Stadskantoor Middelburg (2004).

Kunst+Techniek-prijs

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek is ingesteld ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van het ingenieursbureau in 2001. Met deze prijs wordt de waardering uitgedrukt voor de relatie tussen kunst en techniek en de ontwerpende creativiteit die kunst en techniek gemeen hebben. Creativiteit is noodzakelijk om vernieuwing tot stand te brengen en speelt zowel in het werk van de kunstenaar als in het werk van de ingenieur een belangrijke rol. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijftienduizend euro, een publicatie in boekvorm over het oeuvre van de winnaar en een tentoonstelling in de Bergkerk in Deventer. De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt.

Een onafhankelijke jury beoordeelt welke kunstenaars in aanmerking komen voor de prijs. In 2010 bestaat de jury uit voorzitter Andrée van de Kerckhove (tentoonstellingsmaker en docent), Job Koelewijn (beeldend kunstenaar), Marten Minkema (cultureel verslaggever en radiomaker) en Arjen Mulder (bioloog en essayist).

De prijs werd in 2002 voor het eerst uitgereikt. Eerdere winnaars waren Theo Jansen, Felix Hess, Giny Vos, Marnix de Nijs, John Körmeling, Gerrit van Bakel (postuum), Lawrence Malstaf en Edwin van der Heide.


---