Gemeente Wijdemeren


Begrotingsbehandeling in nieuw jasje

Begrotingsbehandeling in nieuw jasje

De begrotingsbehandeling op donderdag 11 november wordt anders dan anders.

De technische vraag- en antwoordronde wordt losgekoppeld van het eigenlijke raadsdebat. Waar de raad vroeger twee dagen over de begrotingsbehandeling deed, kan dat nu in één dag.

Technische vragen
Tot en met de comissievergadering van 4 november kunnen raadsleden technisch inhoudelijke vragen stellen over de begroting en de bijbehorende dekkingsvoorstellen van het college. Antwoorden worden zoveel mogelijk mondeling, op die avond zelf, gegeven. Als dat niet lukt, dan iets later, schriftelijk. De antwoorden komen in ieder geval ruimschoots voor de raadsvergadering voor alle fracties beschikbaar. Zo kunnen de raadsleden vooraf alle kennis vergaren die zij nodig hebben voor het debat tijdens de algemene beschouwingen. Voorheen ging deze vraag- en antwoordronde direct vooraf aan de begrotingsbehandeling.

Algemene beschouwingen
Tijdens de openbare raadsvergadering op 11 november kunnen er dus geen technische vragen meer gesteld worden. De raadsleden moeten van te voren voor voldoende kennis zorgen om het debat, de algemene beschouwingen, goed met elkaar te kunnen voeren. Tijdens de algemene beschouwingen blikt de raad terug op het afgelopen jaar en worden uitgangspunten voor het volgende jaar vastgesteld. Op basis daarvan wordt bijvoorbeeld besloten over de hoogte van belastingen en subsidies.

Levendiger en beter
De nieuwe werkwijze zorgt voor een levendiger en kwalitatief beter debat. Het college is wel aanwezig, maar krijgt slechts één spreektermijn. Amendementen en moties kunnen alleen tijdens het debat worden ingediend, voorzover dat al niet gebeurd was. Pas hierna is het college aan de beurt om te reageren op de amendementen en moties. Daarna volgt een pauze en wordt overgegaan tot het vaststellen van de begroting, het dekkingsplan, de amendementen en moties.

Progamma
De begrotingsbehandeling op 11 november begint om 14.30 uur. Na een ronde verklaringen van de partijen, begint om 15.30 het debat. Dit duurt tot 17.00 uur. Om 19.30 uur volgt de reactie van het college, om 20.45 wordt er gestemd en om 22.00 afgesloten. De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en is openbaar. Iedereen is welkom.

(19-10-2010)

Sitemap | Over deze site | English | Print