Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Amsterdam, 2 november 2010

Prinses Laurentien zet de OBA op z'n kop

Op donderdag 11 november start H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de landelijke voorleesactie van ŽDe Dag van de DuurzaamheidŽ in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). In heel Nederland gaan bekende Nederlanders, pabo-studenten, wethouders, docenten en andere voorleeshelden aan de hand het boek 'Mr Finney en de wereld op zijn kop' op basisscholen in gesprek met kinderen over duurzaamheid. Initiatiefnemer Urgenda koos het boek van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma vanwege de milieuthema's die er centraal in staan.

Prinses Laurentien gaat in het Annie M.G. Schmidt theater in de Centrale Bibliotheek (Oosterdokskade 143) aan de hand van Mr Finney in gesprek met de ongeveer 50 aanwezige kinderen van de 8e Montessorischool Zeeburg. 'Ik vind het juist lekker als het warm is.' riep een papegaai die schuin tegenover Haas en Mr Finney zat.' Mr Finney maakt kinderen nieuwsgierig naar onze aarde en hoe mensen met die aarde omgaan. Het boek wil kinderen stimuleren na te denken over duurzame ontwikkeling en hier met volwassenen over te praten.

Na afloop van het evenement in de OBA gaat het gezelschap naar het NEMO (Oosterdok 2). Onder leiding van Harm Edens en in samenwerking met kinderboekenschrijver Bas van Lier en Chazia Mourali, praten de leerlingen met topmensen uit het bedrijfsleven.

De dag van de duurzaamheid is een initiatief van Urgenda en wordt mede georganiseerd door Duurzame PABO en het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling.

Over de Openbare Bibliotheek Amsterdam

De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA is een culturele instelling, die zich ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. De OBA heeft zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers en 6.000 activiteiten per jaar. Voor meer informatie: www.oba.nl

Over Urgenda
Urgenda is initiatiefnemer van De Dag van de Duurzaamheid. Overal in Nederland organiseren bedrijven, overheden, organisaties en particulieren hun eigen evenement, actie of starten een campagne en vertellen hun verhaal. Samen laten we zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook leuk en inspirerend. Urgenda is de actie-organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken. Op basis van een langetermijnvisie is een concreet actieplan uitgewerkt van nu tot 2050, met o.a. Icoonprojecten, regionale projecten en veel concrete activiteiten. Voor meer informatie: www.dagvandeduurzaamheid.nl en www.urgenda.nl.


---

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,