Royal Haskoning


03-11-2010
Royal Haskoning organiseert rondetafelbijeenkomst `Hoe koop je duurzaam in?'
Duurzaam inkopen staat in Nederland hoog op de agenda bij de overheid en het bedrijfsleven. Maar hoe doe je dat nu precies? En hoe komen normen en criteria tot stand? Daarover bestaat veel onduidelijkheid, reden voor Royal Haskoning om in het kader van haar dare2share duurzaamheidscampagne op 11 november een discussiebijeenkomst over het onderwerp te organiseren.
Royal Haskoning ziet veel initiatieven op het gebied van duurzaam inkopen. Zo meldt de website van Agentschap NL dat de rijksoverheid de ambitie heeft om in 2010 bij 100 procent van haar inkopen duurzaamheid mee te nemen. De lagere overheden gaan in 2015 bij alle inkopen letten op de groene kant van de zaak. `Zo krijgt de markt van duurzame producten en diensten een stevige impuls', aldus het Agentschap.

Een loffelijk streven, maar het probleem is dat je met de huidige richtlijnen alle kanten opkunt. Dat geldt ook voor de argumentatie waarom het ene product wél en het andere product niet het predikaat duurzaam krijgt.

Royal Haskoning ziet veel initiatieven, maar naar onze mening moet de generieke vraag bij duurzaam inkopen eigenlijk gewoon zijn: `Hoe koppel ik een objectief en toetsbaar gunningvoordeel aan mijn eigen doelen en waarden op het gebied van duurzaamheid? Dus hoe krijgt het duurzaamste product of de leverancier met de duurzaamste bedrijfsvoering het hoogste gunningvoordeel?'

Ook op het gebied van externe certificatie hebben wij zo onze opvattingen. Als die noodzaak er al is, kan een ISO 14001 certificaat dan niet dezelfde rol spelen als ISO 9001 bij de aantoonbare borging van kwaliteitseisen? ISO 14001 is immers een onafhankelijk en internationaal erkende norm, waarvan de accreditatie wereldwijd onder toezicht staat van organisaties als de Raad voor Accreditatie.

Royal Haskoning wisselt graag op 11 november - De Dag van de Duurzaamheid - door middel van een rondetafelbijeenkomst met verschillende partijen van gedachten over de eerdergenoemde onderwerpen. Een gastheer of vrouw van Royal Haskoning zal aan iedere tafel de discussie leiden. Verder is het mogelijk om via Twitter en Facebook mee te praten. Hopelijk komen we gezamenlijk tot een beter inzicht in deze weerbarstige materie. De conclusies uit de afsluitende ronde nemen we mee naar het online forum dat we na 11 november op zullen starten.