Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 4 november 2010

Twee eeuwen Kamerstukken online
Digitalisering Handelingen Eerste en Tweede Kamer voltooid

Op 11 november 2010 vindt in de Oude Zaal van de Tweede Kamer een symposium plaats ter gelegenheid van de afronding van het digitaliseringsproject Staten-Generaal Digitaal. In zes jaar tijd zijn alle Handelingen, Kamerstukken en Aanhangsels van de Eerste en Tweede Kamer, de Verenigde Vergadering, UCV en OCV uit de periode 1814 tot 1995 gedigitaliseerd. In totaal gaat het om ruim twee miljoen pagina's die nu op een Google-achtige manier te doorzoeken zijn op statengeneraaldigitaal.nl. Om 17.00 uur zal de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi Verbeet, met een afsluitende handeling het project symbolisch beëindigen.

()
Samenwerkingsproject
Statengeneraaldigitaal.nl is een samenwerkingsproject van de Tweede Kamer en de KB, nationale bibliotheek van Nederland, met als doel de conservering en digitale ontsluiting van de Handelingen der Staten-Generaal uit de periode 1814-1995. Dit was nodig omdat het papier van de oudere jaargangen aan het vergaan is. Bovendien maakt digitalisering nieuwe zoektechnieken op woordniveau mogelijk, waardoor het materiaal sneller, gemakkelijker en met meer precisie kunnen doorzoeken. De website is bedoeld voor alle geïnteresseerde burgers; de groep professionele gebruikers omvat, onder andere, onderzoekers en journalisten.

Zoeken in de Handelingen
Op de website kunnen bezoekers op een Google-achtige manier resultaten vinden. Alle documenten zijn fulltext te doorzoeken op willekeurige zoektermen. Daarnaast zijn aan alle documenten metagegevens toegevoegd die een gerichte zoekactie op naam, datum, vergaderjaar, kamertype, documenttype en Kamerstuknummer mogelijk maken. Deze manieren van zoeken kunnen vanzelfsprekend gecombineerd worden.

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.