Vrije Universiteit Amsterdam

Wetmatigheid van aantrekkingskracht


* Startdatum: 11-11-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: The Rules of Attraction: Trust, Anxiety and Gratitude


* Spreker: K.E. Kubacka


* Promotor: prof.dr. P.A.M. van Lange


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Katarzyna Kubacka onderzocht wat de invloed is van fenomenen als vertrouwen, bezorgdheid en dankbaarheid op sociale relaties. Op basis van het klassieke similarity attraction-effect (Byrne, 1972) richtte haar onderzoek zich op de aantrekkingskracht van gelijkenissen in een dynamische context, waarin nieuwe informatie meer of juist minder overeenkomsten kan suggereren dan oude informatie.

Een verandering in de richting van ongelijkheid, leidde ertoe dat een doelpersoon minder aantrekkelijk werd gevonden en minder werd vertrouwd (en vice versa). Daarnaast kwam naar voren dat gelijkheid een symbolische betekenis heeft: het communiceert vertrouwen. Angstige bezorgdheid elimineert juist het similarity attraction-effect: deelnemers met een hoge angstige bezorgdheid hadden dezelfde mate van voorkeur voor gelijke of ongelijke anderen. Dus het similarity attraction-effect wordt gedreven door een intuïtief proces. Angstige bezorgdheid verstoort dit proces.

Bij bestaande relaties blijkt dankbaarheid een dubbelfunctie te hebben, die bestaat uit zowel het ontdekken als het motiveren van gedrag dat het relatieonderhoud dient. Dankbaarheid zorgt voor zelfmotivatie om aan de relatie te werken en motiveert de partner hetzelfde te doen. Het onderzoek omvatte een variëteit aan zowel experimentele als niet-experimentele onderzoeksvormen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam