Vrije Universiteit Amsterdam

Wie Joost weet, mag het zeggen!


* Startdatum: 11-11-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Wie Joost weet, mag het zeggen!


* Spreker: prof.dr. J. Hendriks


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Oratie

In zijn oratie schetst Jan Hendriks een caleidoscopisch beeld van de ontwikkelingen binnen de forensische psychiatrie en psychologie. Dit vakgebied is in voortdurende, onrustige beweging. Denk bijvoorbeeld aan de veranderingen die de laatste jaren plaatsvonden binnen de TBS en de PIJ-maatregel (Jeugd-TBS). Veel van deze veranderingen lijken meer een politieke dan een inhoudelijke/ wetenschappelijke achtergrond te hebben.

De wetenschappelijke kennis over de meest optimale en effectieve forensische zorg is nog sterk in ontwikkeling. Inzichten van nu kunnen over vijf jaar achterhaald zijn. Forensische psychiatrie en psychologie, en zeker de ambulante toepassing hiervan, is een relatief nieuw wetenschapsgebied. Forensisch poliklinische behandeling bestaat nog geen 20 jaar in ons land.

Hoewel er binnen de forensische psychiatrie en psychologie sprake is van een aantal positieve ontwikkelingen, zijn er ook onderwerpen waarover onze kennis beperkt is. Te denken valt hierbij aan de terughoudendheid die geboden is bij het gebruikmaken van officieel geregistreerde criminaliteitscijfers. Verder gaat Hendriks in op de relatie tussen psychiatrische stoornissen en delinquentie. Hij neemt risicotaxatie en behandelmogelijkheden onder de loep. Tot slot beargumenteert Hendriks dat het risico bestaat dat er te veel op de vorm van de behandeling wordt gefocust en te weinig op de kwaliteit van behandelaars, terwijl juist de kwaliteit van behandelaars voor een belangrijk deel het succes van interventies bepaalt.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam