Crown Van Gelder Papierfabrieken

Persbericht

Crown van Gelder N.V. Trading Update
Velsen, 11 november 2010 (voorbeurs)

VERKOOPPRIJSSTIJGING NOG ONVOLDOENDE OM HOGERE CELSTOFKOSTEN TE COMPENSEREN
CVG VERWACHT VERLIES OVER HEEL 2010
MAATREGELEN VAN KRACHT VOOR PERSONEELSREDUCTIE EN VERLAGING VAN OVERIGE VASTE KOSTEN
NEW BUSINESS DEVELOPMENT PROGRAMMA VERLOOPT IN LIJN MET STRATEGISCHE DOELSTELLING
FINANCIËLE POSITIE VAN CROWN VAN GELDER IS ONVERMINDERD STERK

Gang van zaken

Resultaten Crown Van Gelder (CVG) verwacht over heel 2010 verliesgevend te zijn, met een negatief nettoresultaat van enkele miljoenen euro (exclusief eenmalige posten). Ondanks hogere productie en afzetvolumes, verbeteringen van het productenpakket en maatregelen voor een strikte kostenbeheersing, zal het resultaat in 2010 lager uitkomen dan in 2009. Dit is het gevolg van de ongekende stijging van de celstofprijzen, waarbij de verhoging van de verkoopprijzen achterblijft bij de stijging van de grondstofkosten. Bij de presentatie van het halfjaarresultaat in juli heeft CVG aangegeven dat de bedrijfsvoering over geheel 2010 verliesgevend zou kunnen zijn. Er zijn maatregelen van kracht om de personeelsbezetting terug te brengen en de overige operationele vaste kosten te verlagen. De vermindering van de personeelsbezetting kan grotendeels plaatsvinden door natuurlijk verloop, het niet verlengen van tijdelijke contracten en een tijdelijke vacaturestop. De totale kostenreductie komt uit op circa EUR 4 miljoen, en verwacht wordt dat deze verlaging volledig aan het resultaat van 2011 zal bijdragen. Ook onder de huidige moeilijke omstandigheden is de financiële positie van CVG onverminderd sterk, met een hoge solvabiliteit en een toereikende operationele kasstroom om de uitdagende economische situatie goed te kunnen doorstaan.

Marktontwikkelingen
Bij de publicatie van de halfjaarcijfers over 2010 heeft CVG aangegeven dat de resultaatontwikkeling in het tweede halfjaar van 2010 onder meer zou afhangen van de sterkte van het economisch herstel, de vraag naar papier en de ontwikkeling van de celstofprijs, de verkoopprijs en de valutakoersen. In het eerste halfjaar van 2010 liet het ordervolume in de Europese markt voor houtvrij ongestreken papier een sterk herstel zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de economische recessie haar dieptepunt bereikte en de vraag naar papier sterk daalde. Het vraagherstel in het 1e halfjaar van 2010 werd ondersteund door een bescheiden economische groei, een verbeterde exportpositie van de Europese papierindustrie door de verzwakking van de EUR ten opzichte van de USD en een verdere opbouw van voorraden bij de afnemers in aanloop op de aangekondigde verhoging van de verkoopprijzen. In de Europese markt voor houtvrij ongestreken papier is het ordervolume tot en met oktober met 5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is een daling in vergelijking met de hogere groeicijfers in het eerste halfjaar van 2010 en wordt veroorzaakt door lagere groeicijfers in het afgelopen kwartaal. De verwachting is, dat de productie en afzet van CVG in het 2e halfjaar van 2010 op ongeveer hetzelfde niveau zullen uitkomen als in het 1e halfjaar van 2010, waarmee het volume over geheel 2010 zal uitkomen op circa 205.000 ton (2009: 198.000 ton).


1-2

In de eerste helft van 2010 is CVG erin geslaagd om de gemiddelde verkoopprijs aanzienlijk te verhogen, ter compensatie van de gestegen celstofprijzen. Dit werd ondersteund door de gezonde vraag naar papier. Helaas overheerst in de markt nog de onzekerheid over de sterkte van het economisch herstel en speelt de overcapaciteit nog steeds een dominante rol. Dit maakt het uiterst lastig om de gestegen celstofkosten volledig in de verkoopprijzen door te berekenen. Hoewel de onderneming zich tot het uiterste inspant om met haar klanten hogere verkoopprijzen af te spreken, is het huidige verkoopprijsniveau nog onvoldoende om de gestegen celstofkosten volledig te compenseren. Door een tijdelijk lagere vraag in de Europese markt is de verwachting dat meer afzet zal plaatsvinden in markten buiten Europa, die een lagere verkoopmarge opleveren. De totale afzet van NBD producten (nieuwe en verbeterde producten van het New Business Development programma) zal iets lager uitkomen dan ten tijde van het halfjaarbericht was verwacht. De afzet van NBD producten zal in 2011 verder toenemen en een gunstige bijdrage leveren aan het productassortiment en de resultaten van de onderneming. De onderneming verwacht in 2012 de strategische afzetdoelstelling te bereiken van 80.000 ton NBD producten. Celstofprijzen Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG en vormt de grootste kostenpost bij de productie van papier. Als gevolg van de krappe celstofmarkt zijn de prijzen tot medio 2010 zeer sterk gestegen, waarbij de celstofkosten voor CVG grofweg zijn verdubbeld. Sinds juli 2010 zijn de celstofprijzen licht gedaald, voornamelijk als gevolg van het sterker worden van de EUR ten opzichte van de USD. Voor de komende maanden wordt een stabilisatie van de celstofprijzen verwacht rond de huidige hoge niveaus, uitgaande van de thans geldende EUR / USD wisselkoers. Op 11 februari 2011 (voorbeurs) zal Crown Van Gelder de jaarresultaten over 2010 publiceren. Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht. Voor nadere informatie: Henk van der Zwaag, CFO, tel. 0251 - 26 22 00. Profiel: Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken en lichtgestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 300 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren papiersoorten voor handelsdrukwerk, enveloppen, direct mail, boeken en handleidingen, verpakkingsmaterialen en klantspecifieke front- en basispapieren, bijvoorbeeld voor zelfklevende materialen en thermo direct printen. Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan NYSE Euronext Amsterdam.


2-2


---- --