Raad van State


donderdag 11 november 2010
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hillegom van het bestemmingsplan 'Fioretti College'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een nieuwe, brede school voor ongeveer 1.100 leerlingen. De school heeft nu verschillende dependances in de regio. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het plan en komen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast vanwege de fietsenstalling die in de buurt van hun huizen zal worden gebouwd. Ook vragen zij zich of het verkeer in de omgeving van de nieuwe school wel goed kan worden afgewikkeld. Een schuimplastic bedrijf dat op het nabijgelegen bedrijventerrein is gevestigd komt ook tegen het plan in beroep. Het bedrijf vreest met name dat het in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt en vindt dat er een veel grotere afstand tot het bedrijf aangehouden moet worden. (zaaknummer 200904971/1)

10.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de milieuvergunning voor een scheepswerf aan de Hoogte Kadijk. Door de wijziging mag de scheepswerf meer geluid produceren. Een aantal bewoners van woningen en woonschepen rondom de scheepswerf is het niet eens met de ruimere geluidsvoorschriften. Zij ondervinden vooral veel hinder van de machinale naaldbikhamers. Zij vinden dat deze hamers niet voldoen aan de 'best beschikbare technieken'. Daarom komen zij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 2010002566/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woerden heeft verleend voor een tankstation aan de Wulverhorstbaan. Omdat het bestemmingsplan een tankstation op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling verleend. De stichting Hugo Kotestein, het Comité Behoud
Kromwijkerdijk/Wulverhorst en de scoutingvereniging Albert Schweitzergroep zijn tegen de vrijstelling en de bouwvergunning in beroep gekomen. Zij vinden vooral dat een tankstation op die plek het landschap vervuilt. Er zouden genoeg alternatieve plekken voor het tankstation zijn. In afwachting van de behandeling van hun beroepen, verzoeken ze de Raad van State de vergunning en de vrijstelling voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010341/2)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Bergen (L) om de milieuvergunning van kinderboerderij De Loi aan de Schaak in Wellerlooi te wijzigen. Een buurman had om aanscherping van de vergunning verzocht, omdat hij geluidsoverlast ondervindt van bezoekers en dieren van de kinderboerderij. Het gemeentebestuur heeft geweigerd de geluidsvoorschriften aan te passen, omdat de kinderboerderij inmiddels moet voldoen aan landelijke geluidsvoorschriften en niet meer vergunningplichtig is. In deze nieuwe geluidsvoorschriften zijn geen normen opgenomen voor het stemgeluid van bezoekers, aldus het gemeentebestuur. De buurman is het niet eens met de weigering en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004062/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein heeft verleend aan Hornbach Baumarkt voor een opslagterrein van 2.000 m2 en een erfafscheiding op een perceel aan de Weldwade in Nieuwegein. Omdat het bestemmingsplan het opslagterrein en de erfafscheiding op deze locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook een tijdelijke ontheffing van het plan verleend. Praxis, Gamma en Karwei waren tegen de vergunning en de ontheffing in beroep gekomen bij de rechtbank in Utrecht. Die verklaarde hun beroep gegrond, omdat het gemeentebestuur geen ontheffing had mogen verlenen, omdat het niet zeker is dat het terrein slechts tijdelijk voor opslag zal worden gebruikt. Bovendien is niet zeker dat Hornbach na 1 december 2014 op een andere locatie op het terrein zijn goederen zal opslaan. Hornbach komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003562/1)