Heijmans N.V.

Heijmans realiseert beter resultaat in lastige markt

Hoger resultaat bij lagere omzet


* Operationele winstmarge in het derde kwartaal 2010 bijna 2% tegenover circa 1% in dezelfde periode vorig jaar;


* Orderportefeuille vrijwel gelijk aan de orderportefeuille eind juni 2010;


* Tot en met september 1.069 woningen verkocht versus 708 in dezelfde periode vorig jaar;


* Versterking van integrale aanpak als strategische richting.

Gerrit Witzel, voorzitter raad van bestuur Heijmans: "Ondanks moeilijke omstandigheden in de bouw, ben ik over de gang van zaken best tevreden. De bedrijfsresultaten laten verbetering zien bij krimpende omzet; de orderportefeuille blijft goed op niveau. Focus op integrale aanpak, kwaliteitsverbetering en kostenbewaking werpen hun vruchten af. Wij weten in een lastige markt onze weg goed te vinden."

Algemeen
Ten opzichte van het derde kwartaal 2009 daalde de omzet met ongeveer 10% naar circa ¤ 640 miljoen. Het selectieve aannemingsbeleid waarbij margee belangrijker is dan volume, werpt zijn vruchten af. Zo is het operationele resultaat verbeterd ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral de woningbouwactiviteiten in Nederland en de infra-activiteiten in Nederland en België presteerden goed.

De orderportefeuille bleef vrijwel gelijk aan de positie per eind juni. In de afgelopen maanden is voor ¤ 0,6 miljard aan nieuwe projectten aangenomen. Ook genereert de integratie van disciplines een duidelijke meerwaarde. Dit blijkt dan ook uit nieuw verworven projecten, zoals Sanquin in Amsterdam, als ook de gebiedsontwikkeling Hooghkamer in Voorhout (circa 400 woningen). Tot en met eind september verkocht Heijmans 1.069 woningen ten opzichte van 708 in dezelfde periode vorig jaar. Van de 385 woningen die in deze periode werden verkocht ging tweederde direct naar particulieren. Het aantal onverkochte opgeleverde woningen daalde naar 63 (1H10: 70). Het aantal onverkochte woningen in aanbouw daalde naar 317 woningen per 30 september (343 per 30 juni). Het vermogensbeslag in grondposities nam licht toe.

Voortgang strategie

De markt voor gebiedsontwikkeling is aan het veranderen. Heijmans ziet een nadrukkelijke vraag naar gebiedsontwikkeling, waarbij de rollen van overheden, corporaties, beleggers en ontwikkelaars in beweging zijn. Bij projecten, zeker binnenstedelijk, neemt de complexiteit toe. Deze grote en complexe projecten vergen zowel creativiteit als realisatiekracht. Om nog beter op deze marktbeweging in te spelen is Heijmans voornemens haar hoogwaardige kennis van gebiedsontwikkeling te bundelen door Proper-Stok en het grondbedrijf van Heijmans Vastgoed om te vormen tot één organisatie. Beide labels blijven in de markt actief.

Daarnaast heeft Heijmans het voornemen Infra in te richten via twee sectoren, te weten 'Wegen' (wegen en wegtechniek) en 'Civiel' (ondergrondse- en locatiegebonden infra). Deze aanpassing zorgt voor meer synergie en een nog betere aansluiting op de markt.

Beide bewegingen passen binnen de strategie waarin een integrale benadering van complexe projecten en het voortdurend optimaliseren van de organisatie, centraal staan.

Om de kwaliteit van projecten en processen verder te optimaliseren is Heijmans gestart met het verbeterprogramma LEAN 6 Sigma. Prioriteit in dit programma vormt de reductie van faalkosten en de ambitie om projecten op te leveren met nul restpunten.

Duurzaamheid speelt een nadrukkelijke rol in de integrale aanpak van Heijmans. In september behaalde Heijmans Infra het hoogste nivo in de CO2 prestatieladder van Prorail, wat de concurrentiepositie verstevigt en verduurzaming van de organisatie verbetert. Heijmans streeft naar een verdere reductie van haar CO2 footprint van 10% dit jaar.

Vermogenspositie

De netto schuld is eind september vrijwel onveranderd ten opzichte van eind juni 2010. De goede operationele gang van zaken, beperkte investeringen en een strak werkkapitaalmanagement zorgen voor een stabiele kasstroom.

Outlook

De ontwikkelingen over de afgelopen maanden versterken de verwachting dat Heijmans 2010 winstgevend afsluit.

Over Heijmans

Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die de activiteiten vastgoed, woningbouw, utiliteitsbouw, installatietechniek en infra combineert. Heijmans is actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Door te sturen op kwaliteitsverbetering, integrale projecten, duurzaamheid en winstgevendheid realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Heijmans realiseert projecten voor woonconsumenten, bedrijven en overheden. Met circa 9.000 medewerkers en over het eerste half jaar 2010 ruim ¤ 1,2 miljard omzet, bouwen we aan de ruimtelijke contouren van morgen. Voor meer informatie, kijk op www.heijmans.nl.

Jaarcijfers 2010
Op 2 maart 2011 zal Heijmans de resultaten over 2010 presenteren.




Heijmans N.V.