Ingezonden persbericht


Persbericht

Fabrikanten benadrukken dat bindende afspraken met betrokken partijen noodzakelijk zijn om prestaties van ventilatiesystemen te borgen. De hoogste tijd voor bindende afspraken!

Zoetermeer, 11 november 2010 - Dat is de reactie van de branchevereniging van Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) op het artikel op detelegraaf.nl van donderdag 4 november 2010. Hierin wordt gesteld dat ventilatie in nieuwbouwwoningen een zooitje is. 'De ventilatiesystemen zelf zijn prima in orde. Het kan misgaan bij het ontwerp, de installatie of het onderhoud ervan. We hebben kennisgenomen van het artikel en vinden dat bindende afspraken met partijen in de bouwkolom noodzakelijk zijn om de prestatie van de ventilatiesystemen te borgen', aldus de branchevereniging.

De onderzoeksresultaten laten zien dat de ventilatiecapaciteit in werkelijkheid in een groot deel van de woningen niet voldoet aan het kwaliteitsniveau dat bij oplevering verwacht mag worden. Kritische punten zijn: fouten in het ontwerp, onvoldoende bouwkundige voorzieningen, ondeskundige installatie, onjuist gebruik en inregeling van het systeem. Ook klagen bewoners over geluidsoverlast. Mits goed ontworpen, juist geïnstalleerd en regelmatig onderhouden zorgt een ventilatiesysteem voor een gezond comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

De branche heeft niet stilgezeten
De afgelopen jaren hebben de fabrikanten in samenwerking met diverse partijen flink geïnvesteerd in het borgen van de kwaliteit van de installatie van ventilatiesystemen en het vergroten van de deskundigheid over ventilatiesystemen bij diverse partijen. Hieronder een overzicht:
. Het introduceren van de ventilatieprestatiekeuring (VPK). Hiermee wordt vastgesteld of het ontwerp voldoet aan de voorschriften, juist is geïnstalleerd en of de beoogde prestaties gehaald worden. Ook wordt gecontroleerd of het systeem goed is te onderhouden en of bewoners juist zijn geïnstrueerd.
. De VPK is opgenomen in de ketengerichte 'KopStaart aanpak'. Hierin is per bouwfase aangegeven welke stappen gezet moeten worden om de kwaliteit van het ventilatiesysteem te borgen. De KopStaart aanpak is in samenspraak met alle betrokkenen in de bouwkolom ontwikkeld.
. In samenwerking met ISSO en UNETO-VNI wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van een opleidingstraject voor de hele bouwkolom (van ontwerpers tot installateurs) om hen beter bij het kwaliteitsproces te betrekken.
. Op dit moment is de brancheorganisatie bezig een keurmerk te ontwikkelen voor het reinigen en onderhouden van ventilatiesystemen in woningen.
. Fabrikanten bieden ook zelf cursussen en opleidingen aan om de kwaliteit van de toepassing van hun producten te optimaliseren.

Alle initiatieven ten spijt is het nu tijd voor bindende afspraken met alle betrokkenen over de prestatie-eisen. De brancheorganisatie vindt dat het maken van bindende afspraken met alle betrokkenen in de bouwkolom de belangrijkste en meest urgente stap is om de prestatie van de ventilatiesystemen te borgen. Zodat bewoners krijgen waar ze recht op hebben: een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Noot voor de redactie,