Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de raad

Op maandag 8 november jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Tijdens deze vergadering zijn de begroting 2011-2014 en de nota ombuigingen 2012-2014 vastgesteld.

Beeldmateriaal papieren geld

Net als bij alle andere gemeenten in Nederland heeft Zederik de komende jaren te maken met moeilijkere financiële omstandigheden. De algemene uitkering uit het gemeentefonds daalt in Zederik in vier jaar tijd van 10 miljoen naar 9 miljoen euro. Deze daling is het gevolg van veranderende maatstaven en daling van de uitkeringsfactor (accres) van het rijk aan de gemeente. Daarbij komen onder andere een structurele daling van de bouwleges en extra taken. Dat betekent dat de gemeente per 2014 zo'n twee miljoen euro moet hebben bezuinigd. Dat is zo'n 9% van de totale begroting. Ombuigingen zijn daarom ook in Zederik onvermijdelijk. Desondanks wil het college de speerpunten van het beleid handhaven en heeft de gemeente kans gezien om door ombuigingsmaatregelen in 2014 een structureel sluitende begroting te presenteren.

De meest in het oog springende maatregelen uit de begroting voor 2011 zijn:

* Met een sterke afname van de gemeentelijke inkomsten is lastenverhoging helaas onvermijdelijk. Daarom is besloten de OZB (Onroerende Zaak Belasting) voor 2011 met 5% extra te verhogen en voor 2014 met 8%. Zederik blijft hiermee onder het landelijk gemiddelde.

* Er wordt flink `gesneden in eigen vlees': bijna de helft van de bezuinigingen wordt gerealiseerd door personele inkrimping. Door een efficiëntere organisatie, samenwerking GLZ en het uitplaatsen van functies is het mogelijk om het aantal arbeidsplaatsen te verkleinen.

* Overwogen wordt om vanaf 2012 hondenbelasting te heffen. Dit wordt verder besproken tijdens de behandeling van de Perspectiefnota 2012.

* Er wordt gekeken naar de Wmo-uitgaven en - inkomsten. Toen de wet in 2007 werd ingevoerd, moest veel worden opgezet. Nu is duidelijk dat sommige zaken efficiënter kunnen. Door werkzaamheden goedkoper uit te laten voeren kan geld worden bespaard. Ook wordt onderzocht wat de gevolgen zijn als de eigen bijdrage wordt uitgebreid. Deze ombuigingen wil het college in samenspraak met de overlegpartners invullen.

* De dienstverlening van de gemeente wordt richting 2015 steeds meer gedigitaliseerd. Ook worden werkprocessen anders ingericht waardoor efficienter gewerkt kan gaan worden.

* Aansluitend bij de landelijk gebruikelijke werkwijze wordt de forfaitaire reiskostenvergoeding afgeschaft. Het jaar 2011 is een overgangsjaar en wordt de vergoeding geleidelijk afgebouwd. Het maximum aantal kilometers dat wordt vergoed bij collectief vervoer wordt verlaagd naar 2000 kilometer. Dit is mogelijk omdat in Zederik slechts door een kleine groep meer kilometers wordt gereisd.

* De inkoop van het openbaar groen wordt geoptimaliseerd en de beplanting in bepaalde plantvakken zal voortaan één keer per jaar worden vervangen in plaats van twee keer.

* De subsidie voor het schoolzwemmen wordt stopgezet. Door gebrek aan belangstelling stoppen steeds meer scholen met het aanbieden daarvan.

* Er wordt vanaf 2012 met minder zout gestrooid bij ijzel. Ervaringen tijdens de laatste (extreme) winter en navraag bij de leverancier laten zien dat daarmee goede resulaten zijn te boeken. Ook worden de strooiroutes efficienter ingedeeld.

Daarnaast heeft de gemeenteraad via een motie van de coalitiepartijen het college opgeroepen om naast de taakstellende ombuiging op personele kosten nog een extra inspanning voor 2011 en volgende jaren te realiseren (op de personele kosten). Afgesproken is, dat het college uiterlijk in het 1e kwartaal 2011 de gemeenteraad informeert over de mogelijkheden.