Gemeente Lingewaal


Voortgang Burgerinitiatief Vuren

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de uitwerking van de plannen voor de verbouwing van de brandweergarage en de ontwikkeling van een appartementencomplex annex zorgcentrum aan de Dorpsstraat in Vuren. Zodra de bouwplannen voldoende zijn uitgewerkt, kan worden overgegaan tot ondertekening van de overeenkomst tussen de gemeente, BM Projectontwikkeling en Tromp. Dit neemt naar verwachting nog enkele weken in beslag.

Het is een jaar geleden dat de gemeenteraad besloot om het burgerinitiatief van de werkgroep Verontruste Vurenaren te omarmen. Kern van het initiatiefvoorstel was de realisatie van nieuwe huisvesting voor de buitenschoolse opvang en de kinderopvang en verbouwing van de brandweergarage aan de Beukenlaan in Vuren tot woning en bedrijfsruimte voor de installateur Tromp, zodat de locatie aan de Dorpsstraat vrij komt voor herontwikkeling. Het college heeft het initiatiefvoorstel onderzocht op haalbaarheid en met een klein aantal aanpassingen omgedoopt tot Initiatiefvoorstel Plus. Nadat de gemeentraad haar instemming heeft gegeven, gingen de partijen aan de slag. De eerste stap was het ondertekenen van een convenant met alle betrokken partijen in februari van dit jaar.

Huisvesting kinderopvang
Het eerste zichtbare succes van het convenant is de opening van de nieuwe huisvesting voor de buitenschoolse opvang en de kinderopvang aan de Enk. De afgelopen maanden heeft BM Projectontwikkeling in overleg met Tromp een schetsplan voor de verbouwing van de brandweergarage gemaakt. Dit plan is reeds besproken met de direct omwonenden en basisschool Het Kompas, die volledig instemmen met het plan.

Gezondheidscentrum
Het bouwplan aan de Dorpstraat is ingewikkelder, doordat er meerdere partijen bij betrokken zijn. BM Projectontwikkeling is in gesprek met Paramedisch trainingscentrum Procare om te komen tot afspraken over de vestiging van een gezondheidscentrum met huisarts, apotheek en een fysiotherapeutisch centrum. Boven het gezondheidscentrum komen circa 22 appartementen. Momenteel wordt nagedacht over de mogelijkheid om een deel van deze appartementen als zorgwoningen te ontwikkelen.

Dorpsplein
In overeenstemming met het burgerinitiatief van de werkgroep is ook gesproken over de herinrichting van de openbare ruimte voor het toekomstige appartementencomplex. Er is een aantal ideeën op papier gezet over de inrichting van deze ruimte als dorpsplein, waardoor de kern Vuren een centrum krijgt dat bij Vuren past. De uitwerking van dit plein zal in een later stadium in overleg met omwonenden en ondernemers plaatsvinden.

Informatieavond
Binnen enkele weken hoopt de gemeente overeenstemming te bereiken met BM Projectontwikkeling en Tromp. Op dat moment zal de gemeente een informatieavond in dorpshuis âDe Koelsâ organiseren voor omwonenden waarin de plannen en de vervolgstappen zullen worden toegelicht.