Ingezonden persbericht


NIEUWSBERICHT

'Verduurzaming van gebouwen verbetert verhuurbaarheid'

Energieverbruik centraal tijdens We're Amsterdam

Amsterdam, 11 november 2010 - Verduurzaming is een oplossing om de verhuurbaarheid te verbeteren en de kans op leegstand te verkleinen. Door gebouwen energiezuiniger te maken, kunnen jaarlijks veel kosten worden bespaard. Bovendien willen vastgoedeigenaren de verhuurbaarheid van bedrijfsruimte hiermee verhogen. Dat en meer blijkt uit de vastgoedrapportage WeŽre Amsterdam, die jaarlijks wordt uitgebracht door Boer Hartog Hooft en de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam. In dit rapport - dat gisteren is gepresenteerd - werd ingegaan op de vastgoedmarkt in de Metropoolregio Amsterdam. Dit jaar is het thema Energie. Cofely - voorloper op het gebied van duurzame technologie - is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de rapportage over dit thema.

Cofely Energy Solutions, dochteronderneming van Cofely Nederland, heeft een partnerschap met Boer Hartog Hooft om gezamenlijk gebouwen te verduurzamen en daarmee waarde te verhogen en kosten te verlagen. Cofely Energy Solutions bezit kennis en expertise van de energie efficiënte oplossingen, terwijl Boer Hartog Hooft veel kennis heeft van de huidige problematiek en waardeontwikkeling in de vastgoedmarkt. Met deze samenwerking willen beide partijen verantwoordelijkheid nemen en garanties afgeven met concrete oplossingen voor gebouweigenaren die hun gebouwen willen verduurzamen. Cofely Energy Solutions en Boer Hartog Hooft maken inzichtelijk welke invloed verduurzaming heeft op opbrengsten en kosten waarbij financiering en deelname in duurzame energie-exploitatie tot de mogelijkheden behoren.

Bereidheid tot investeren

In het rapport We're Amsterdam zijn de resultaten gepubliceerd van het onderzoek dat Boer Hartog Hooft samen met Cofely Energy Solutions heeft uitgevoerd. Onder 1.400 leden van KennisKring Amsterdam is een enquête afgenomen om te peilen wat de bereidheid is tot verduurzamen. Hieruit is onder andere gebleken dat een overgrote meerderheid van huurders wil overgaan tot energiebesparing in het gehuurde pand, zolang de totale huisvestingslasten dalen. Ook is gebleken dat zowel huurders als eigenaren willen investeren in duurzaamheid. Daarnaast is onderzocht hoe gebruikers aankijken tegen verduurzaming van het pand waarin zij zelf zijn gevestigd. Uit de uitkomsten blijkt dat gebruikers weinig kennis hebben van energiebesparing. Driekwart van de respondenten is het bijvoorbeeld eens met de stelling dat in een pand met energielabel A het energieverbruik laag is. Dit is opvallend te noemen, omdat een pand met energielabel A niet per definitie een laag energieverbruik hoeft te hebben. Het gedrag van de gebruiker en het beheer spelen namelijk een belangrijke rol. Een pand met label A schept slechts de fysieke voorwaarden voor zuinig energiegebruik.

Energie-efficiënte oplossingen

Om partijen de juiste oplossing te bieden is het belangrijk een goed inzicht te hebben in de energieprestatie van hun gebouwen. Cofely Energy Solutions heeft hier al veel ervaring mee door het werken met grote duurzame energie oplossingen als warmte koude opslag installaties op het Mahler IV complex, Oosterdokseiland en Overhoeks. Cofely concludeerde hieruit dat steeds meer integratie en regie nodig is. Daarom kiest Cofely Energy Solutions voor een integrale aanpak. Gebleken is dat vaak te veel wordt gekeken naar de onderdelen in plaats van naar het totale systeem. Energie levering, energie management en de energie vraag, werden gezien als losstaande onderwerpen, waar verschillende partijen verantwoordelijk voor waren. Cofely Energy Solutions heeft deze verenigd in één bedrijf. Daarmee komt het met één complete oplossing en energiegarantie per m2 in de bebouwde omgeving. Cofely Energie Solutions concludeert bovendien dat in ruim tweederde van de gebouwen minimaal 20-30 procent bespaard kan worden, wanneer in het begin van één traject het totale systeem al wordt doorgelicht. Om deze verbeteringen mogelijk te maken, biedt Cofely Energy Solutions meerdere energie efficiënte oplossingen om de investeringen zo laag mogelijk te houden. Soms wordt dit zelfs tegen een nul-budget gerealiseerd. Bas Ambachtsheer, algemeen directeur van Cofely Energy Solutions: "Daar gaat het ook om; het realiseren! Niet langer is een rapport het doel, maar willen we een masterplan maken om via slimme modellen onmiddellijk aan de slag te gaan en direct de voordelen te kunnen incasseren. Een 3D simulatie scan is bijvoorbeeld één van de vele toepassingen die Cofely al voor meerdere belangrijke klanten heeft uitgevoerd."

Besparen door verduurzaming

Naar aanleiding van de energie-enquête 'Meten is Weten' die is gehouden onder de leden van KennisKring Amsterdam is het bedrijf NYSE Euronext beloond met een 3D scan van hun kantoorgebouw. De resultaten van deze scan zijn door Ambachtsheer gepresenteerd tijdens We're Amsterdam 2010: "Met deze scan hebben we concreet laten zien wat het besparingspotentieel is voor het gebouw waar NYSE Euronext is gevestigd en hoe dit gerealiseerd kan worden. Cofely Energy Solutions construeerde een driedimensionaal model van het kantoorgebouw van NYSE Euronext aan de hand van de gegevens over het energiegebruik. "Het beursgebouw is alles behalve standaard. Het is een monument, wat inhoudt dat er bijna niets aan veranderd mag worden. Wij kijken niet alleen naar waar de problemen zitten, maar berekenen met de 3D-scan de daadwerkelijke potentie van het gebouw. De kracht van deze gebouwenscan is dat de energiebesparing heel nauwkeurig kan worden berekend, ook voor bijzondere gebouwen zoals dat van NYSE Euronext. Voor NYSE Euronext komt de mogelijke energiebesparing neer op 10 tot 20 procent. Door in verduurzaming te investeren, kan uiteindelijk veel geld worden bespaard," aldus Ambachtsheer.


---

COFELY, onderdeel van GDF SUEZ
Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energieoplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat ruim 77.000 medewerkers telt en een omzet van 13,6 miljard euro realiseert. In Nederland telt Cofely 7.050 medewerkers en behaalt het een omzet van 1.2 miljard euro in 2009.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 200.000 mensen in dienst en behaalde in 2009 een omzet van 79,9 miljard euro.

Over Boer Hartog Hooft
Boer Hartog Hooft begint in 1893 in Amsterdam en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste vastgoedspecialisten in de noordvleugel van de Randstad. Met meer dan veertig professionals zet Boer Hartog Hooft zich dagelijks in voor de belangen van een breed scala aan opdrachtgevers. Boer Hartog Hooft is NVM-lid en maakt onderdeel uit van Dynamis, een organisatienetwerk van elf grote regionale makelaars met meer dan dertig vestigingen in het hele land.