Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 november 2010

Schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie over eergerelateerd geweld


1.
Hebt u kennisgenomen van de documentaire "code rood"NCRV, d.d. 10 november 2010 over slachtoffers van eergerelateerd geweld?


2.
Kunt u aangeven welke maatregelen u van plan bent te nemen om slachtoffers van eergerelateerd geweld beter te beschermen en de daders die hierbij betrokken zijn op te sporen en te vervolgen?


3.
Wat is uw mening over het feit dat het altijd de slachtoffers zijn die moeten vluchten en de daders in veel gevallen vrij lopen?


4.
Klopt het dat slachtoffers van eergerelateerd geweld nog steeds niet altijd de opvang en de hulp krijgen die zij nodig hebben en dat instellingen zoals jeugdzorg, scholen en andere hulpverlenende instanties nog steeds niet weten hoe zij met signalen van eergeralateerd geweld moeten omgaan? Op welke manier gaat u bewerkstelligen dat deze instanties adequaat handelen bij eergerelateerd geweld? Op welke manier wordt specifieke deskundigheid door deze instanties verworven?


5.
Kunt u aangeven hoeveel gevallen van eergeraleeerd geweld jaarlijks bekend zijn? Wordt eergerelateerd geweld door de politie en steunpunt huiselijk geweld apart geregistreerd?


6.
Herinnert u zich de mondelinge vragen van het lid Arib over de specifieke opvang Zahir en Eva (november 2009)? Wat is er sindsdien gebeurd om de opvang van slachtoffers van eergerelateerd geweld uit te breiden?


7.
Herinnert u de toezegging dat in maart 2010 een evaluatie van beide projecten naar de Kamer zou worden toegezonden? Zo ja, waarom is dit nog steeds niet gebeurd? Bent u bereid de evaluatie zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen?


8.
Bent u bereid de pilots Zahir en Eva die de opvang, hulp en behandeling aan slachtoffers van eergerelateerd geweld bieden structureel te financieren en de opvang uit te breiden?