Senternovem

14-09-2010 |

Mr Finney zet de scholen op z'n kop

Doe op de Dag van de Duurzaamheid (11-11) mee aan dialoog over duurzaamheid op basisscholen.

'Ik vind het juist lekker als het warm is!' riep een papegaai die schuin tegenover Haas en Mr Finney zat. `Dat vinden wel meer dieren', antwoordde Doctor Wasbeer. `Maar als de aarde te warm wordt, dan smelt het ijs dat in het koude noorden op het land en in de zee ligt. Door het smelten komt er zo veel water bij dat het land overstroomt.' Mr Finney kon zijn oren niet geloven.

Voor de tweede editie van de Dag van de Duurzaamheid is het boek 'Mr Finney en de wereld op zijn kop' van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma uitgekozen om voor te lezen op basisscholen in heel Nederland. Bekende Nederlanders en uiteraard prinses Laurentien zelf zullen aan de hand van Mr Finney in gesprek gaan met kinderen. Ook tal van andere voorleeshelden zoals wethouders, pabo-studenten en leerkrachten komen die dag in actie. Hiervoor zijn we op zoek naar voorlezers én basisscholen.

De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda. Doel van de dag is om aan iedereen in het land te laten zien dat we met elkaar aan een mooier, schoner en duurzamer Nederland willen werken én dat dit mogelijk is. De keuze voor het boek viel op Mr Finney vanwege de milieuthema's die in het boek centraal staan. Mr Finney maakt kinderen nieuwsgierig naar onze aarde en hoe we ermee omgaan en stimuleert hen vragen te stellen over de toekomst. Mr Finney ontdekt dat oplossingen voor de wereld om ons heen soms dichterbij liggen dan we denken. Doet u mee?

We zoeken zoveel mogelijk scholen en voorlezers om op 11.11.2010 om 09:00 uur mee te doen aan deze actie. Het verhaal is geschikt voor groep 3 tot en met 6 van het basisonderwijs. In totaal duurt het voorlezen inclusief gesprek 30 minuten.

Ook voorlezen?
Vindt u het leuk om voor te lezen en bent u benieuwd naar wat kinderen echt belangrijk vinden voor de toekomst van de aarde? Neem dan contact op met een school in de buurt waar u kunt voorlezen. Bent u een school? Vraag dan een voorlezer. Uiteraard mag de leerkracht of een ouder ook voorlezen.
Scholen én voorlezers die mee willen doen kunnen zich aanmelden tot 29 oktober via mrfinney@dagvandeduurzaamheid.nu.
Vermeld s.v.p. de naam en het volledige postadres van de school, provincie en de naam van de voorlezer.

Wat krijgt u?
Deelnemende scholen ontvangen gratis één exemplaar van het boek van Mr Finney en een handleiding voor het gesprek met kinderen. Het boek en de handleiding heeft u voor 5 november in huis. Deelnemende scholen plaatsen wij op de
actie-website: http://duurzaamheidpo.kennisnet.nl/mrfinney

`Mr Finney zet de scholen op z'n kop' is een gezamenlijke actie van Duurzame PABO, Leren voor Duurzame ontwikkeling, Urgenda en de Missing Chapter Foundation.
Wijzigingsdatum |

14-09-2010