Agentschap NL


Elektrische vuilniswagen houdt elektrische Elfstedentocht schoon

Op de Dag van de Duurzaamheid, 11 november, laat Nederland zich van haar groenste kant zien. Een onderdeel van de dag is de Nationale Elektrische 11-stedentocht.

Vanuit zeven verschillende plaatsen vertrekken er karavanen met elektrische voertuigen richting Almere. Onderweg doen zij evenementen aan op het gebied van elektrische rijden en duurzaamheid.

Pitstop bij Agentschap NL
Zo ook in Utrecht bij Agentschap NL (van 14.15-15.10 uur, Truus van Lierlaan -Jaarbeurs bij de NRG sport op P4). Tijdens deze 'pitstop' wordt een nieuwe elektrische vuilniswagen van de Van Gansewinkel Groep in gebruik genomen. De elektrische vuilniswagen is een van de proeftuinprojecten Hybride en Elektrisch Rijden uit het plan van aanpak Elektrisch Rijden van de overheid. Bij de ingebruikname halen Minnemijn Smit, lid van het Formule E-team en Rob Boerée, directeur NL Energie & Klimaat van Agentschap NL afval op bij Agentschap NL.

Proeftuin Hybride en elektrisch rijden
De elektrische vuilniswagen is een proeftuinproject uit het plan van aanpak elektrisch rijden van de overheid. De Proeftuin hybride en elektrisch rijden heeft als doel het gebruik van plug-in hybride en batterij-elektrische wegvoertuigen te stimuleren. Er zijn negen proeftuinprojecten waarmee met deze voertuigen praktijkervaring wordt opgedaan.

Van Gansewinkel Groep
Van Gansewinkel Groep schaft acht elektrische vuilniswagens en de benodigde laadpunten aan. Een prototype van het voertuig is in een eerder project beproefd. Van Gansewinkel heeft nu drie elektrische vuilniswagens in gebruik. Een daarvan is al ingezet in Rotterdam, een andere wordt momenteel getest op Schiphol en wordt na de testfase ingezet op Schiphol. Een kersverse wagen staat klaar om ingezet te worden in Den Haag, en bijt dus het spits af tijdens de Nationale Elektrische 11-stedentocht.

Formule E-team
De Proeftuin Elektrisch en Hybride Rijden is een van de activiteiten binnen het Plan van Aanpak Elektrisch Rijden van de overheid. De overheid investeert in duurzame mobiliteit zodat de lucht schoner wordt, de CO2-uitstoot afneemt, het milieu wordt gespaard, en dat reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen wordt beoogd. Onderdeel hiervan is dat betaalbaar en betrouwbaar elektrisch rijden in de komende jaren voor iedereen toegankelijk wordt. Het Formule E-team schept hiervoor de voorwaarden. Het team realiseert doorbraken in onder meer infrastructuur, accu's en beschikbaarheid. In het Formele E-team werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen onder voorzitterschap van Maurits van Oranje.

Het Formule E team is een samenwerkingsverband van de overheid, het bedrijfsleven en instellingen onder voorzitterschap van Maurits van Oranje. Deelnemende organisaties zijn: EnergieNed, RAI Vereniging, Netbeheer Nederland, VNA, ICT Office, Stichting Natuur en Milieu, Nederlandse Vereniging van Banken, 3TU, BOVAG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Federatie Holland Automotive, ANWB en de Ministeries van EZ en V&W.

Meer informatie
Dag van de Duurzaamheid