De effecten van de kruistochten op de relatie tussen Oost en West


Lezing door door de Britse kruistochtenspecialist Jonathan Phillips

NIJMEGEN, 20101026 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert de lezing Holy Warriors: A Modern History of the Crusades door de Britse kruistochtenspecialist Jonathan Phillips. Phillips gaat in op de vraag welk effect de middeleeuwse kruistochten nu nog hebben op de relaties tussen Oost en West, tussen moslims en christenen. De lezing vindt plaats op donderdag 11 november 2010 van 20.00 - 22.15 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

De Britse kruistochtenspecialist Jonathan Phillips stelt dat een kruistocht in het Westen symbool staat voor de `strijd voor een rechtvaardige (seculiere) zaak', en dat kan van alles zijn. Maar in het Midden-Oosten is een kruistocht een heilige oorlog gebleven, met de kruisvaarders nu in de rol van heerszuchtige imperialisten. Waar komen deze verschillen, die zoveel invloed hebben op de huidige politiek, vandaan? Welk effect hebben de middeleeuwse kruistochten nu nog op de relaties tussen Oost en West, tussen moslims en christenen?

"Deze kruistocht tegen de terreur gaat lang duren", zei oud-president Bush na de aanslagen van 11 september. Dat had hij beter niet kunnen doen. Want het was koren op de molen van Osama bin Laden, die zijn achterban nu kon laten weten dat het Westen inderdaad van plan is de islam te vernietigen. Net als in de middeleeuwen. De vergelijking is discutabel, maar de uitwerking was er niet minder om.

De voertaal is Engels.

Prof. Jonathan Phillips is hoogleraar Geschiedenis van de kruistochten aan de University of London. Zijn meeste recente boek Holy Warriors: A Modern History of the Crusades is inmiddels in vele talen uitgegeven en verkozen tot `Geschiedenisboek van 2009' door de Sunday Telegraph. Van de Radboud Universiteit Nijmegen: prof.dr. Herman Teule is hoogleraar Oosters christendom; prof.dr. Peter Raedts is hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis. Dr. Joos van Vugt, programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/holywarriors

Soeterbeeck Programma