Topmensen in gesprek met kinderen over een duurzame toekomst

11 november 2010, 10.30 - 12.30 uur

AMSTERDAM, 20101105 -- In het Science Center NEMO in Amsterdam gaan 20 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar onder de vlag van de Raad van Kinderen in gesprek met een aantal topmensen uit het bedrijfsleven en de overheid. Onderwerp van de dialoog is het gezamenlijk realiseren van een duurzame toekomst. Het evenement wordt gehouden in het kader van de Dag van de Duurzaamheid en is een initiatief van de Missing Chapter Foundation, die is opgericht door Laurentien van Oranje. Met dit evenement gaat de stichting ook officieel van start.

De Raad van Kinderen gaat onder leiding van Harm Edens in gesprek met Ruud Sondag (Voorzitter Raad van Bestuur Van Gansewinkel Groep), Harry Hendriks (CEO Philips Electronics Benelux), Paul Zuidema (Director of Sales, Koninklijke Ahrend) en Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam). Andere aanwezigen zijn Floortje Dessing, prominenten zoals Carlos de Bourbon de Parme (oprichter van INSID), jonge ondernemers en verschillende topbestuurders waaronder Peter Bakker (TNT), Colette Cloosterman-van Eerd (Jumbo) en Peter Smink (NUON).

In lijn met de titel van het initiatief suggereert de Raad van Kinderen dat naast besluiten door een Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen er ook af en toe gepraat zou moeten worden met een Raad van Kinderen, gezien de impact van sommige besluiten van nu op de toekomst, met name op het gebied van duurzaamheid. Het evenement in NEMO wil voor dit concept een aanzet geven.

Oprichtster en voorzitter Laurentien van Oranje: "Ik ben onder de indruk geraakt van de onverwachte ideeën en vragen van kinderen rondom o.a. duurzaamheid. Het zou jammer zijn deze kracht verloren te laten gaan. Het zijn misschien geen concrete oplossingen, maar ze zetten ons aan het denken en leren ons anders naar een probleem kijken. Wij merken dat vele jonge en sommige meer gevestigde besluitvormers op zoek zijn naar dergelijke verfrissende invalshoeken op het gebied van onze omgang met de aarde en haar bronnen. De Missing Chapter Foundation wil hiervoor een platform bieden."

Algemeen directeur Michiel Buchel van Science Center NEMO verheugt zich op het evenement, dat perfect aansluit bij de doelstelling van zijn organisatie: "NEMO wil dat jonge mensen zich verbazen en laten inspireren door de waarde, betekenis en schoonheid van wetenschap en technologie. Ongeacht wat je later gaat doen is kennis van het allergrootste belang voor het verantwoord beheren en gebruiken van onze aarde. Juist jonge mensen zullen de oplossingen voor de toekomst gaan ontdekken en toepassen. Hun mening, suggesties en draagvlak verdienen een podium."
Programma

- 10.00 uur Ontvangst
- 10.30 uur Start evenement met o.a. optreden Alderliefste
        Welkom door Michiel Buchel, algemeen directeur NEMO
        Toespraak door Laurentien van Oranje, voorzitter Missing
        Chapter Foundation en de Raad van Kinderen o.l.v. presentator
        en programmamaker Harm Edens
- 12.00 uur Afsluiting en mogelijkheid tot napraten
- 12.30 uur Einde 

De bijeenkomst vindt plaats in het Science Center NEMO, Oosterdok 2 te Amsterdam (vlak bij Amsterdam CS)
____________________________

De Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid wordt ieder jaar op 11 november georganiseerd door Urgenda. Urgenda koos dit jaar Mr Finney en de wereld op zijn kop (Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma) uit om op 11 november op basisscholen in heel Nederland voor te lezen en over te praten.

De Missing Chapter Foundation

De Missing Chapter Foundation is in 2009 opgericht door Laurentien van Oranje, die meerdere jaren actief is op het gebied van milieu en duurzaamheid (o.a. Wereld natuur Fonds en de European Climate Foundation). In 2009 kwam haar eerste kinderboek uit waarin milieuthema's centraal staan, Mr Finney en de wereld op zijn kop, dat zij maakte met illustrator Sieb Posthuma.

De stichting heeft tot doel kinderen een serieuze stem te geven in de manier waarop besluitvormers kijken naar thema's zoals duurzaamheid en klimaatverandering om zo een meer intrinsiek duurzame visie te ontwikkelen. Er zijn talloze aansprekende duurzaamheidsinitiatieven voor zowel kinderen en jongeren als voor volwassenen; de Missing Chapter Foundation zoekt d.m.v. samenwerking met andere organisaties naar een koppeling tussen deze twee. De Missing Chapter Foundation wil besluitvormers in de publieke en private sector in aanraking brengen met de verfrissende en onbevangen vragen van kinderen en jongeren over onze omgang met de aarde.

Voor meer informatie: www.missingchapter.org