Vergeet eigendom, wat telt is prestatie

Turntoo draait verhouding tussen producenten en consumenten om

AMSTERDAM, 20101111 -- 'Het idee dat producten eigendom zijn van consumenten is niet meer van deze tijd. Ik ben als consument alleen geĂŻnteresseerd in de prestatie van een product, niet in het bezitten daarvan. Voldoende licht, comfortabel zitten, mooi beeld en geluid, daar gaat het om. Voortaan gaan we consumeren op basis van de prestatie van producten,' aldus Thomas Rau.

Rau lanceert vandaag turntoo, een platform dat de verhouding tussen producenten en consumenten omdraait. Turntoo pleit voor `performance-based consumption', oftewel een fundamentele verandering van onze huidige consumptiemaatschappij en de bijbehorende verdienmodellen.

"In het model van turntoo blijven de producenten eigenaar van hun producten. Consumenten betalen alleen voor de prestatie en niet meer voor de grondstoffen in het product. De innovatiesnelheid gaat omhoog, het gebruik van milieuvriendelijke producten wordt voor consumenten aanzienlijk goedkoper. Omdat het product na een vastgestelde gebruiksperiode weer terug gaat naar de producent, is de consument ook niet langer belast met de `ontzorging' van het product. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen."

In tijden van schaarser wordende grondstoffen is het in het belang van producenten om eigenaar te blijven van die grondstoffen. Hun producten, van klein tot groot, zijn voortaan grondstofbanken, waarin waardevolle grondstoffen tijdelijk zijn opgeslagen. Door bijvoorbeeld een product volgens de Cradle to Cradle principes te ontwikkelen, kunnen de verwerkte grondstoffen makkelijk hergebruikt worden voor een nieuwe generatie producten. De producent is minder afhankelijk van de grondstoffenmarkt en wint aan economische zekerheid in de toekomst.

Turntoo gaat ook verder dan de traditionele lease-constructies waarbij geen sprake is van een grondstoffen kringloop. In het model van turntoo gaan de grondstoffen in vorm van het product aan het einde van de contractduur weer terug naar de producent; turntoo sluit de kringloop.

Met onze partners zal het boven genoemde `dienstverleningsconcept' verder vormgegeven worden.

www.turntoo.com

idee & initiatief: Thomas Rau

in samenwerking met:

dutch, RAU, Tomorrow Design

gesteund door:

BAM utiliteitsbouw, Desso, EPEA, InterfaceFLOR, Mosa, Philips, Steelcase, Urgenda, Van Houtum