"Marktwerking verpakt als ouderenbeleid"


Kritiek Liotard (Verenigd Links) op uitspraak Europees Parlement

BRUSSEL, 20101111 -- Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie goedgekeurd over `solidariteit tussen de generaties'. "Het gaat om een serie bedenkelijke initiatieven om de gevolgen van de `ouder wordende samenleving' aan te pakken waar ik grote moeite mee heb."

Dat zegt Kartika Liotard. Volgens de Europarlementariër voor Verenigd Links is het positief dat de EU zich bekommert om de ouderen van straks, maar de manier waarop staat haar tegen: "De resolutie schildert ouderen af als een te zware last. Inactieve of zorgbehoevende ouderen zouden verantwoordelijk gesteld moeten worden voor wat hun inactiviteit of zorgbehoefte veroorzaakt: te dure pensioenen en te dure zorg," aldus Kartika Liotard.

De resolutie is voorbereid door de christendemocraat Thomas Mann. Hij pleit voor het behoud van de solidariteit tussen de generaties. "Maar Mann legt wel nadruk op het afbouwen van de wettelijke pensioensystemen en op het bevorderen van private pensioenvoorzieningen,"zegt Liotard. "Zo'n aanpak is een aanslag op de solidariteit en zal het al aanzienlijke armoedeprobleem alleen maar verergeren. Ouderen lopen het grootste risico om in armoede terecht te komen; de meeste armen vindt men nu al onder ouderen."

Verder pleit de resolutie voor een EU-code voor zorgvoorzieningen. Liotard: "Het gaat zeg maar, om een pakket minimumvereisten voor ouderenzorg, ongeacht waar die in de EU aangeboden worden. Meer kwaliteit en een betere betaalbaarheid van onze zorg is prima, maar we gaan met die EU-code net het tegenovergestelde creëren. Met minimumvereisten zet je gewoon de deuren open voor de privatisering van de ouderenzorg, iets waar de EU met de Bolkesteinrichtlijn al lang op aast. Zo'n aanpak zal er volgens mij niet voor zorgen dat ouderen de nodige zorg kunnen betalen, dat ze de beste zorg krijgen en dat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen."

"De resolutie stelt ouderen ook voor als rijke consumenten, die men zou moeten beschouwen als een winstgevend marktsegment met een enorm groeipotentieel," aldus het Europarlementslid, "De resolutie spoort aan om ouderen producten en diensten te verkopen die hen in staat stellen om zo lang mogelijk een zelfstandig leven te leiden. Dat is op zich een mooie doelstelling, maar wie gaat daarvan profiteren, de ouderen of de markt? Is het de bedoeling om alle ouderen de kans te geven om zulke producten en diensten te kopen, of is het de bedoeling om de economie een boost te geven zonder rekening te houden met de behoeften en financiële mogelijkheden van ouderen zelf?"

"Mij is het duidelijk, economische belangen staan ook hier voorop, en niet de sociale en menselijke zaken. De EU wil concurrentie, privatisering, activering en responsabilisering. Dat wil zij verwezenlijken door een afbouw van de wettelijke pensioenen, van onze sociale zekerheid en van ons zorgstelsel. Dat is niet het bevorderen van de solidariteit tussen de generaties zoals de titel van het voorstel suggereert. Ik noem dat een zuur perspectief voor onze toekomstige ouderen."

Verenigd Links Europees Parlement