VU medisch centrum

VUmc Voedingsteam bestaat twintig jaar

23 september 2010

Het voedingsteam bestaat twintig jaar en ter gelegenheid daarvan vindt op 11 november het symposium 'Verder in Voeden' plaats. Willy Arjaans, verpleegkundig senior consulent, werkt sinds 1993 bij het voedingsteam en is medeorganisator van het symposium.

Het VUmc voedingsteam bestaat uit verpleegkundigen, diëtisten, artsen en een apotheker. De samenstelling en de grootte van het voedingsteam is volgens Arjaans de afgelopen twintig jaar niet veranderd. Wel heeft het voedingsteam een andere rol gekregen. "Vroeger lag de nadruk op patiëntenzorg. Het ging hierbij vaak om ernstig zieke patiënten die buikoperaties hadden ondergaan en die via het grote bloedvat gevoed moesten worden. Bij patiënten met complexe voedingzorg komt het voedingsteam nog in consult. Verder heeft het voedingsteam zich ontwikkeld tot een kwaliteitsgroep met specifiek aandacht voor veilig voeden. De directe patiëntenzorg is (deels) overgenomen door de zorgeenheden en het voedingsteam zorgt voor richtlijnen en houdt (inter)nationale ontwikkelingen in de gaten."Een andere grote verandering is de toegenomen rol van ICT. "Zo krijgen wij bijvoorbeeld dagelijks mail van de intensive care, met daarin alle bijzonderheden over de voeding van de patiënten. Op die manier kan het voedingsteam ook op afstand adequaat inspringen waar nodig. Dat is echt iets waar we twintig jaar geleden alleen maar van konden dromen."

Symposium
Tijdens het symposium 'Verder in voeden' wordt teruggeblikt op twintig jaar voeding binnen de gezondheidszorg en alvast vooruitgekeken naar de komende twintig jaar. "We behandelen vragen als: Wat is goed voeden? Welke rol spelen energie, eiwitten, vitaminen en mineralen en waarom dan precies? En zijn specifieke patiëntengroepen te identificeren die bijzondere behoeften hebben of die juist voedingsbestanddelen moeten vermijden? Wat is het idee achter gezonde voeding? En zijn er nieuwe technieken waarmee men risicopatiënten kan identificeren?"

Voor het symposium is accreditatie aangevraagd. Inschrijven kan online via www.VUmc.nl/paog/verderinvoeden.nl
bron: Tracer