Ingezonden persbericht


Persbericht

oktober 2010

Symposium Erkend Talent

Amateurkunst door mensen met een beperking

Uit een inventarisatie blijkt dat er ruim vierhonderd groepen en initiatieven in dans, theater of muziek zijn voor mensen met een beperking. Deze kunstbeoefenaars zijn veelal onzichtbaar, omdat ze vaak niet vertegenwoordigd zijn in de reguliere amateurkunstfestivals en -projecten. Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst, en Special Arts, kenniscentrum Kunst en Handicap, organiseren op donderdag 11 november 2010 in het Centrum voor de Kunsten in Breda het symposium Erkend Talent. Tijdens dit symposium staat de vraag centraal hoe deze groep meer erkenning en zichtbaarheid kan krijgen en welke randvoorwaarden en kwaliteitsimpulsen daarvoor nodig zijn. Discussies met deskundigen uit amateurkunst en gehandicaptenzorg worden afgewisseld met korte filmimpressies. De organisatie is in handen van Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst, en Special Arts, kenniscentrum Kunst en Handicap. Dagvoorzitter is And rea van Pol.

Gerda König

Tijdens het symposium verzorgt Gerda König van professioneel inclusie dansgezelschap DIN A 13 uit Keulen een lezing over het ontstaan van haar dansgezelschap. Met het gezelschap toert zij de hele wereld over. De dansgroep met Afrikaanse dansers die zij begeleidde, treedt donderdagavond 11 november op tijdens het festival Ongekend Talent.

Publicatie Erkend Talent

Tijdens het symposium vindt ook de presentatie plaats van de publicatie Erkend Talent: een naslagwerk met vele aanbieders van podiumkunsten en met artikelen met de visie van deskundigen. De publicatie wordt overhandigd aan Aaltje van Zweden, directeur van stichting Papageno en Bart Schneemann, artistiek leider van het Nederlands Blazersensemble.

Festival Ongekend Talent

Het symposium vormt tevens het startschot van het festival Ongekend Talent. Dit is een sprankelend, multidisciplinair festival met voorstellingen door mensen met een beperking. Het festival illustreert de kwaliteit van het aanbod van theater-, dans- en muziekvoorstellingen door mensen met een beperking.

Meer informatie

Kosten bedragen 35 euro voor studenten, 45 euro voor kunstbegeleiders en kunstdocenten, 55 euro voor beleidsmakers. Zie het programma voor aanvangstijden en routeinformatie. Inschrijven kan via www.kunstfactor.nl. Meer informatie is te verkrijgen bij Special Arts,

Klaaske de Vos, 033-4328033, k.devos@specialarts.nl, www.specialarts.nl of Kunstfactor, advies@kunstfactor.nl, www.kunstfactor.nl.