Ingezonden persbericht


Persbericht
Hilversum, 19 oktober 2010

presenteert
Carmina Burana

Het muzikale genie Carl Orff is vooral bekend om zijn befaamde Carmina Burana, een uniek werk uit de muziekhistorie. Want wie kent niet 'O Fortuna', een onvergetelijk stuk dat al in vele films, commercials en als basis voor moderne hits werd gebruikt? In de 13e eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten, als een reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk, het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte deze Latijnse en Duitse teksten als basis en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat was een krachtig en opzwepend muziekstuk met voortstuwende ritmes en - mede dankzij de uitzonderlijke orkestbezetting - een overweldigend geluid. De mystieke en muzikale aantrekkingskracht van de Carmina Burana spreekt, eeuwen later, nog steeds vele muziekliefhebbers van alle nationaliteiten en leeftijden aan.

Komend seizoen kan het Nederlandse publiek weer gaan genieten van de prachtige uitvoering van het majestueuze meesterwerk Carmina Burana. Het 'piece de résistance' wordt uitgevoerd door The New Romanian Symphonic Orchestra / State Filharmonic Banatul Timisoara & Choir met solisten, onder leiding van dirigent Raymond Janssen. Het gezelschap van 135 personen bestaat enkel uit jonge talenten uit de Staatsphilharmonie Banatul Timisoara en cum laude afgestudeerde solisten, deze worden aangevuld met internationaal befaamde solisten.

Raymond Janssen verdiende zijn sporen als vaste dirigent van het Symfonieorkest Collegium Musicum Jülich en het oratoriumkoor van de Katholische Hochschulgemeinde Aken. Hier is hij ook docent aan de Katholischen Musikhochschule für Kirchenmusik. Janssens Operacollage Leporello, aan het conservatorium Maastricht in première gebracht, werd in heel Europa geprezen. Raymond Janssen begeleidt de Staatsphilharmonie van Roemenië, Timisoara sinds 2006 tijdens haar internationale tournees. In het voorprogramma zal Ouverture "Carnaval", op.92 van A. Dvoøák en Roemeense Rapsodie, op. 11 nr. 1 van G. Enescu gespeeld worden.

Carmina Burana is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest, speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uiterst interessant en rijk aan humor. De proloog, het magistrale koorwerk Fortuna Imperatrix Mundi, is tevens het slotkoor, waardoor de cirkel rond is.

Uitvoerenden:
The New Romanian Symphonic Orchestra / State Filharmonic Banatul Timisoara & Choir en solisten o.l.v. Raymond Janssen Voorprogramma:

- A. Dvorak : Ouverture carnival

- P.I. Tchaikovsky : Romeo et Juliette

- G. Enescu : Romanian Rapsodia nr 1, Op 11,

- Pauze
Hoofdprogramma:

- Carmina Burana

Kaarten zijn verkrijgbaar à EUR 49,50.

Speellijst:

Donderdag 11 november 2010
De Doelen - Rotterdam
Aanvang: 20.15 uur
Kaarten te bestellen via: kassa De Doelen
Telefoon: 010-2171717

Vrijdag 12 november 2010
Grote Kerk - Apeldoorn
Aanvang: 20.00 uur
Kaarten te bestellen via: See Tickets
Telefoon See Tickets: 0900-1353 (0,45 cpm)

Zaterdag 13 november 2010
Grote St. Laurenskerk - Alkmaar
Aanvang: 20.00 uur
Kaarten te bestellen via: See Tickets
Telefoon See Tickets: 0900-1353 (0,45 cpm)

Zondag 14 november 2010
Concertgebouw - Amsterdam
Aanvang: 20.15 uur
Kaarten te bestellen via: kassa Concertgebouw
Telefoon: 0900-6718345 (1,-- pg)

Maandag 15 november 2010
Dr. A. Philipszaal - Den Haag
Aanvang: 20.15 uur
Kaarten te bestellen via: kassa Dr. A. Philipszaal Telefoon: 070-8800333

Dinsdag 16 november 2010
Philharmonie - Haarlem
Aanvang: 20.15 uur
Kaarten te bestellen via: kassa Philharmonie
Telefoon: 023-5121212




Ingezonden persbericht