Nederlands Instituut voor Ecologie


Persbericht, 28 oktober 2010

Open Huis nieuwbouw NIOO tijdens Dag van de Duurzaamheid:

proeftuin voor duurzaam bouwen

WAGENINGEN - Op donderdag 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, opent het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) alvast voor één dag de deuren van het gloednieuwe, bijna opgeleverde, gebouw in Wageningen. Het gebouw van het NIOO kan nu evolueren tot een proeftuin voor integraal duurzaam bouwen. Alle belangstellenden zijn welkom van 11 tot 19 uur voor een route langs de ecotechnologische en letterlijke hoogtepunten.

Het nieuwe onderzoeksgebouw van het NIOO is bijna klaar. In 2011 vinden de verhuizing en de officiële opening plaats. Dan zal het instituut ook zijn ecologische onderzoek in volle glorie kunnen tonen. Maar op 11/11, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen geïnteresseerden alvast een voorproefje nemen in het 'maagdelijke' gebouw. De focus ligt daarbij op de eco-effectiviteit van het gebouw, de bijzondere constructies en de gebruikte materialen.

Het strak vormgegeven complex bestaat uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren plus diverse bijgebouwen zoals kassen. Het ontwerp is van Claus en Kaan Architecten in Amsterdam. De nieuwbouw sluit aan bij het onderzoek van het NIOO. Het instituut bestudeert hoe de natuur werkt: op het land, in de zee en in het zoete water. Met haar kringlopen zonder afval en ecosystemen vol soorten dient de natuur als voorbeeld.

Het NIOO-gebouw is een opmerkelijk project: het is een waardevolle kennisgenerator voor duurzaam bouwen - in de breedste zin van het woord. Ofwel bouwen volgens de cradle to cradle-filosofie: met respect voor mens en natuur en met veel gebruik van zon, licht en pure, herbruikbare materialen. Daarnaast experimenteert het NIOO samen met veel andere instellingen en bedrijven met nieuwe energieconcepten zoals diepe warmteopslag in de bodem, het sluiten van water- en nutriëntenkringlopen en het stimuleren van biodiversiteit op terrein en daken. Zo dient het toiletafval als energiebron en wordt het afvalwater gezuiverd door algen en helofytenfilters. Betonkernactivering zorgt voor verwarming van de gebouwen. En het NIOO krijgt straks een deel van zijn stroom via een nieuwe generatie zonnecollectoren. Een biodivers experimenteel vegetatiedak gaat ruimte bieden aan zeldzame plantensoorten en vogels, ter compensatie van de ruimte die het gebouw inneemt.

Het programma van het Open Huis start om 11.00 uur en eindigt om 19.00 uur. Bezoekers kunnen zelf langs een route door het gebouw wandelen. Onderweg zijn informatiepunten te vinden en demonstraties van de deelnemende bouwpartners.

Het nieuwe NIOO-gebouw is, met een bushalte voor de deur, goed bereikbaar. U vindt het gebouw aan de Droevendaalsesteeg 10 in Wageningen. Er is slechts beperkte gelegenheid tot parkeren in de directe omgeving. Meer informatie is te vinden op www.nieuwbouwnioo.nl.

Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water, van kust & zee en van het land. Het is nu nog gevestigd in Heteren, Nieuwersluis en Yerseke. De eerste twee locaties verhuizen begin 2011 naar Wageningen.

Voor meer informatie:

· coördinator nieuwbouwcommunicatie Marco Westerhof, NIOO-KNAW, tel. 06-23769489, m.westerhof@nioo.knaw.nl
· wetenschapsvoorlichter Froukje Rienks, NIOO-KNAW, tel. 06-10487481 / 0294-239303, f.rienks@nioo.knaw.nl.

Aangezien het Open Huis een aantrekkelijk publieksevenement is en de nieuwbouw van het NIOO een bijzonder project, hopen wij dat u een aankondiging in uw medium wilt opnemen. Ook bent u zelf de hele dag welkom bij het NIOO. Neemt u s.v.p. van tevoren contact met ons op als u iemand wenst te spreken voor een interview.

Illustraties, zoals verschillende artist impressions, zijn beschikbaar.

Website nieuwbouw NIOO: www.nieuwbouwnioo.nl

Website NIOO: www.nioo.knaw.nl