Gemeente Leeuwarden

Duurzaamheidsmarkt 30 oktober

Slim met energie en water

Onder het motto, Slim met energie en water, staat de Leeuwarder binnenstad op zaterdag 30 oktober in het teken van duurzaamheid. Blikvanger is de 'Dome' bij de Waag waar om 12.00 uur de duurzaamheidsmarkt officieel wordt geopend door wethouder Thea Koster en vice-voorzitter van de gemeenteraad Anne Zijlstra. Zij gaan de eerste LED-lampionlampjes uitreiken aan twee van de 3.300 kinderen die de lamp die dag kunnen afhalen.

Op 11 november, Sint Maarten, is het de landelijke dag van de duurzaamheid. De gemeente heeft daarom besloten om de Leeuwarder kinderen op 30 oktober een gratis LED-lampje te geven. Deze energiezuinige lamp is een mooi voorbeeld van duurzaamheid. De meeste Leeuwarder kinderen in groep 1 t/4 die een bonnetje in kunnen leveren krijgen een gratis LEDlampje en stokje voor Sint Maarten.

Wat is er op 30 oktober te doen?

De gemeente Leeuwarden heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil dit ook laten zien aan de inwoners en passanten van Leeuwarden. Samen met Leeuwarder bedrijven is een concept gevonden om duurzaamheid dichter bij de mensen te brengen. De Leeuwarder gemeenteraadsleden gaan ook letterlijk de straat op met een camera en interviewen mensen wat duurzaamheid voor hun betekent. Hiermee is een kopje koffie te verdienen. Deze beelden worden daarna direct getoond op een groot LED-scherm. Voor de Dome zijn verschillende vormen van duurzame mobiliteit te zien. In de tent kun je water uit de grachten drinken met een speciaal rietje, op de bank bij de Stoere Vrouwen kun je advies krijgen over duurzaam winkelen en Estafette is aanwezig met een knutselhoek van oude lapjes. Veel doe-activiteiten die de bezoeker kennis laat maken met concrete duurzaamheidsprojecten.

Klimaattop op 11 november

Tijdens de Leeuwarder klimaattop op 11 november ondertekenen een twintigtal bedrijven en organisaties de Leeuwarder verklaring. Zij gaan samen met de gemeente van Leeuwarden een duurzame stad maken; een stad die in 2020 niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen.




Gemeente Leeuwarden