Universiteit van Amsterdam


Oratie:Een analyse van experimentele bestuursregelingen


Oratie Politicologie

donderdag 11 november, 16.00 uur
Dhr. prof. dr. J.H. Zeitlin, hoogleraar Public Policy and Governance: Transnational Transformations of Governance: The European Union and Beyond.

Binnen en buiten natiestaten zijn vergaande veranderingen te zien in de aard van hedendaags bestuur. Aan de basis hiervan staat, betoogt Jonathan Zeitlin in zijn oratie, de opkomst van nieuwe vormen van 'experimentalistisch' bestuur. Deze zijn gebaseerd op kaderregelgeving en -herziening door een vergelijking van alternatieve benaderingen om gemeenschappelijke doelstellingen in verschillende lokale contexten te bevorderen. De groei van nieuwe organisatievormen kan het beste worden begrepen als een reactie op de toegenomen beweeglijkheid en complexiteit van de omgeving, die in veel situaties het conventionele hiërarchische bestuur heeft overweldigd. Alhoewel er sterke voorbeelden te vinden zijn in vele rechtsgebieden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, is de Europese Unie het epicentrum van de ontwikkelingen. Hier zijn experimentele bestuursregelingen zoals toezichthoudende raden en netwerkagentschappen gedurende de laatste vijftien jaar geïnstitutionaliseerd in een breed scala a an beleidsterreinen. Deze regelingen hebben niet alleen de uitbreiding van de Europese integratie in nieuwe, politiek gevoelige beleidsterreinen mogelijk gemaakt, maar maakten het voor de EU ook mogelijk om op veel terreinen herzienbare regels te produceren die breed toepasbaar zijn op de diverse EU-gemeenschap van 500 miljoen inwoners en 27 lidstaten. In zijn oratie analyseert Zeitlin de eigenschappen van de experimentele regelingen. Hij onderzoekt hun ontwikkeling binnen de EU en komt met nieuwe onderzoeksvragen over hun invloed op bestuursprocessen in de lidstaten en daarbuiten. De voertaal van de oratie is Engels.

Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.