Gemeente Nijmegen

persbericht

9 november 2010

Gezamenlijk persbericht van gemeente Nijmegen,Talis, Portaal en Standvast Wonen

Forse investering in zonnekracht voor Hatert en Dukenburg

Komende maanden krijgt Nijmegen er bijna 1900 zonnepanelen bij en mogelijk 148 zonneboilers. Hiervoor zorgen de gemeente Nijmegen en de woningcorporaties Talis, Portaal en Standvast Wonen. De zonnepanelen komen in Hatert op woningdaken. Op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, levert Portaal de eerste 180 zonnepanelen op en start Talis met het plaatsen van ruim 1700 panelen. In Dukenburg wil Standvast Wonen starten met een zonneboilerproject.

Woningcorporatie Portaal is op 11 november klaar met het plaatsen van 180 zonnepanelen op de daken van drie flats aan de Geerensteinstraat, ook bekend als 'de Banaantjes'. De stroom van de zonnepanelen wordt gebruikt voor de algemene voorzieningen zoals de verlichting van gezamenlijke ruimtes en het functioneren van de lift. Naar verwachting dalen de servicekosten zodoende vanaf 2011, maar dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid zon en de energieprijzen.

Talis start op de Dag van de Duurzaamheid met het plaatsen van 1.728 zonnepanelen op negen flats aan de Malderburchtstraat, de Goeman Borgeriusstraat, het Keucheniuspad en het Talmapad. De 'zonnestroom' komt ten gunste van bewoners van de 216 woningen. Aan de bewoners wordt een kleine huurverhoging gevraagd, maar de bewoners profiteren direct van een lagere energierekening. De bewoners gaan er hierdoor per jaar met ongeveer 120 euro op vooruit. Talis heeft de afgelopen tijd bijeenkomsten georganiseerd om bewoners te informeren over de zonnepanelen, de installatie en de financiële constructie. Op 11 november viert Talis samen met wethouder Van der Meer de start van de werkzaamheden met een ontbijt voor de bewoners.

Het plaatsen van de zonnepanelen is het vervolg op het project Hatert Zonnekrachtwijk in 2009. Woningcorporaties en gemeente hebben afgesproken om Hatert energiezuiniger te maken. Zonne-energie is duurzaam en helpt bij het terugdringen van de klimaatverandering. Daarnaast drukt het de energielasten van de bewoners. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de landelijke Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE), een financiële bijdrage van de gemeente Nijmegen en van de provincie Gelderland.

Standvast Wonen wil in de wijk Zwanenveld (Dukenburg) in 148 woningen zonneboilers plaatsen. Deze maatregel is onderdeel van een breder pakket energiebesparende maatregelen om het energielabel van de woningen naar gemiddeld B te brengen. De andere energiebesparende maatregelen voor deze woningen zijn het plaatsen van HR++ glas en het aanbrengen van vloerisolatie. Ook Standvast Wonen vraagt een huurverhoging, maar de bewoners profiteren van een lagere energierekening. De verwachting is dat bewoners meer gaan besparen dan dat ze aan huurverhoging betalen. Per saldo blijven de woonlasten in ieder geval gelijk of ze worden zelfs lager. Eind van dit jaar is duidelijk of en wanneer Standvast Wonen start met de uitvoering van de energiebesparende maatregelen in Zwanenveld.



Gemeente Nijmegen