Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Dierenwelzijnscentrum komt noordelijker

Sittard-Geleen, 11 november 2010 - Het Dierenwelzijnscentrum Limburg komt in het gebbied tussen Kasteel Limbricht en Kasteel Wolfrath. Dierenbescherming Limburg en de gemeente Sittard-Geleen zijn het hier over eens geworden. Een aantal beschikbare locaties wordt op dit moment onder de loep genomen. Uiterlijk begin volgend jaar wordt de nieuwe locatie bekendgemaakt. De procedure voor het dierenwelzijnscentrum aan de Allee in Limbricht wordt beëindigd.

,,We onderschrijven het belang van een dierenwelzijnscentrum,' zegt wethouder Pieter Meekels. ,,Maar het draagvlak voor de realisatie in Limbricht is te gering. Vandaar dat we besloten hebben niet verder te gaan met de procedure hiervoor, maar samen met de Dierenbescherming een andere locatie zoeken.' Wethouder Meekels heeft de Dierenbescherming toegezegd hier met spoed aan te willen werken. Tevens zal de gemeente waar mogelijk helpen bij de verwerving van de grond en de procedures die gevolgd moeten worden. ,,Want als centrumgemeente hebben we graag het dierenwelzijnscentrum in onze gemeente. Uit de inspraakreacties is ook gebleken dat er een breed draagvlak is voor het initiatief van de Dierenbescherming als zodanig.'

Dierenbescherming Limburg vindt het uitermate jammer dat het dierenwelzijnscentrum aan de Allee in Limbricht niet kan doorgaan. ,,Een goede relatie met de omgeving en dus ook de omwonenden is nu net een van de kernpunten van de filosofie achter het centrum.' aldus directeur Reineke Hameleers. ,,Met pijn in het hart hebben we daarom besloten afstand te doen van deze locatie. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met de gemeente Sittard-Geleen op korte termijn een nieuwe locatie vinden die net zo geschikt is.'

Het is de bedoeling om eind volgend jaar te starten met de bouw van het dierenwelzijnscentrum. Dierenbescherming en gemeente hebben afgesproken de komende tijd een aantal locaties in het gebied ten noorden van de Allee te onderzoeken op geschiktheid.

De ruim tweehonderd inspraakreacties die de afgelopen tijd zijn binnengekomen leveren inhoudelijk niet of nauwelijks argumenten op om de locatie aan de Allee af te wijzen. Het college meent dat via een zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing het dierenwelzijnscentrum ook in de cultuurhistorische omgeving van kasteel Limbricht tot zijn recht had kunnen komen. Ook de toename van het verkeer zou aanvaardbaar zijn en geluid- en stankoverlast viel er niet te verwachten. Maar de impact van het gebrek aan draagvlak is voor het college en de Dierenbescherming de belangrijkste reden geweest om gezamenlijk te besluiten de procedure te beëindigen.


---